Close

IZMJENE ZAKONA O RADU RS PO MJERI LICA S AMERIČKE „ CRNE LISTE“

Autor:

Gordana Katana

April 17, 2024

Narodna skupština Republike Srpske na posebnoj  sjednici zakazanoj za 18. april trebala bi u hitnoj proceduri usvojiti izmjene i dopune Zakona o radu RS.

Shodno predloženom tekstu iza člana 126 u kojem je navedeno da se „plate isplaćuju samo u novcu, na tekući račun radnika, osim ako zakonom nije drugačije određeno“ dodaje se novi član 126a,  koji  glasi:

Izuzetno od člana 126. ovog zakona, u slučaju kada je radniku onemogućena isplata plate putem tekućeg računa koja nije zasnovana na pravosnažnoj sudskoj, upravnoj ili drugoj odluci nadležnog organa, poslodavac platu i druga lična primanja radnika isplaćuje u gotovom novcu“.

Na ovaj način omogućava se isplata plata zvaničnicima RS koji su se našli pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država i kojima su banke u BiH, pod prijetnjom da bi zbog suradnje s tim licima i same mogle doći pod udar sankcija zatvorile račune.

Tako će plate u gotovini moći primati,  među ostalim , članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik i premijer bh entiteta RS Milorad Dodik i Radovan Višković, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić…

Predloženim izmjenama predvđeno je novčano kažnjavanje u iznosu od 200 hiljada KM onih pravnih subjekata koji mimo navedenih zakonskih odredbi  budu isplaćivali plate svojim zaposlenim u gotovom novcu.

Podsjetit ćemo da je nakon dugogodišnjeg insistiranja sindikata da se prestane s praksom isplata „plata u koverti“ kojom su radnici bili direktno oštećeni i Poreska uprava RS vodila identičnu kampanju, ali kada su u pitanju zvaničnici RS evidentno je da se samo da postoje dvostruki standardi nego se oni i verifikuju zakonom.

Poreska uprava Republike Srpske koja je nedavno vodila kampanju pod nazivom „reci NE plati u koverti“ mora da bude obaviještena da se pojedinim osobama plata isplaćuje u koverti.

Istražite više