Close

Sindikat zdravstva i socijalne zaštite poručio Vladi RS – POVEĆAJTE PLATE ILI SLIJEDE MASOVNI PROTESTI

Autor:

Gordana Katana

April 12, 2024

Sindikat zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske dao je Vladi RS rok od 15 dana da ispuni njihove  zahtjeve za povećanje plata, povratak regresa, toplog obroka te status službenog lica.

 Ukoliko se ovi zahtjevi ne ispoštuju, sa protestnog okupljanja održanog u petak , 12. aprila na kojem su se pojavili predstavnici svih sindikalnih organizacija najavili su radikalnije oblike socijalne borbe

Zoran Milutinović, sekretar Sindikata zdravstva, naveo je da  su jedan od gorućih problema nepravilnosti u platnim razredima

“Nekvalifikovani  radnik ima 900 maraka, sestra i tehničar sa srednjim koeficijentom imaju 1.100 KM, a ljekar specijalista ima oko 2.200 KM. Minimum koji tražimo je povećanje cijene rada na 200 KM, čime bi malo odvojio srednji kadar”, pojasnio je Milutinović.

Naglasio je da  radnici u zdravstvu ne  podcjenjujem ni jedno zvanje, ali da je nelogično  da radnici u ugostiteljstvu ili kladionicama imaju platu između 1200 i 1500 KM, “ a medicinska sestra koja radi jedan jako odgovoran posao ne može da pređe platu od 1200 KM“.

Banja Luka – BiH: 12. april. 2024 Photo: Slobodan Rašić Bobara

Odluka  o protestnom okupljanju zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti donijeta je   22. marta 2024., nakon sastanka sa ministrom zdravlja RS, Alenom Šeranićem, koji im je poručio da od povećanja plata nema ništa jer  isto nije predviđeno u budžetu.

Podrška radnim kolegama nije stigla od ostalih sindikata koji djeluju ili samostalno ili u okviru Konfederacije sindikata RS iako su suočeni sa istim problemima, na što je nedavno upozorio Mirko Šerbedžija predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara RS.

 Vlada RS,  mada to uporno negira, suočava se s kroničnim nedostatkom novca, te planiranu tekuću likvidnost budžeta održava kontinuiranim zaduživanjem na domaćem tržištu kapitala emisijom hitrija od vrijednosti, pa su otuda i  odbijeni  zahtjevi radnika u pravosuđu i obrazovanju za povećanje plata.

Istražite više