Close

Šatorović: Ne dozvoljavam kritiku prema radnicima što 1. maja nisu na ulici

Autor:

Slađan Tomić

May 3, 2024

Sretan vam 1. maj Praznik rada. To je datum kada radnici i radnici izlaze na ulice i bore se za svoja prava. Istorijski bitan datum s kraja 19. vijeka koji je godinama ukazivao na potrebu da radnici i radnice imaju dostojanstvene uslove rada u svijetu se obilježeva na različite načine. U nekim zemljama radnici izlaze na ulice i ukazuju da u mnogim sferama i branšama radnička prava nisu na zadovoljavajućem nivou.

U balkanskim društvima Praznik rada se uglavnom slavi u krugu porodice i prijatelja u prirodi i uz roštilj.


Govoreći za podcast Živi ljudi predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine Selvedin Šatorović kaže da nemamo razloga za slavlje.

„Možemo reći da ga obilježavamo i to iz razloga što je to na ovim prostorima tradicionalno i da prvi maj na bh. prostoru i na prostoru zemalja Ex-Yu ima malo drugačiju tradiciju od obilježavanja 1. maja u od zemalja Zapadne Evrope ili Amerike.“

Kaže da je 1. maj nekada bio zaista praznik rada i nekad se zaista proslavljao kada su radnici bili ti koji su donosili odluke.

„Kada su radnici bili involvirani u donošenje svih odluka pa i političkih. Sada imamo tešku situaciju zbog donošenja Zakona o radu 2016. koji je doveo do egzodusa radnika sa ovih prostora. Tada su u potpunosti devastirana prava radnika, radnici ih nemaju. Nakon osam godina kao rezultat imate stalnu kuknjavu da nedostaje radne snage. Kada je bilo dovoljno radne snage kvalitetnih ljudi, obučenih, školovanih, vrijednih, marljivih, onda je traženo da radimo za 200, 300 KM, oni danas rade za 10x veću platu, ali u eurima. To se pokušava nadomjestiti uvozom radne snage. To će ovu državu dovesti do puno većih problema“, kaže Šatorović.

Na pitanje zašto su radnici za prvi maj u prirodi, na planini, na moru, svugdje samo ne na ulici Šatorović kaže: „Ja ne dozvoljavam da se kritiziraju radnici iz razloga što 1. maja ne izlaze na proteste. Naši radnici rade 6 ili 7 dana u sedmici, taj 1. maj im dođe kao jedan od rijetkih dana u godini kada mogu provesti sa svojom porodicom i očekivati od njih da to žrtvuju da bi mi pravili protestnu šetnju prema poslodavcima i vlastima koji su u tom periodu na Maldivima, Baliju… mislim da ne bi bilo korektno prema radnicima i poslali bismo poruku da se više zalažemo za radnička prava nego što to radimo drugih dana“, rekao je Šatorović.

Dodaje da su radnička prava ugrožena i da se o njima mora češće govoriti.

„Protesti u ovakvoj situaciji treba da budu svakog dana ne samo prvog maja“, kaže Šatorović.

Cijeli intervju pogledajte u našem podcastu.

Istražite više

CIJENU RADA TEBA DA ODREĐUJE RAD, A NE VLAST

Šta su radnici na ekonomsko socijalnom polju dobili, a šta izgubili nakon što je odlukomVlade bh entiteta Republika Srpska najniža cijena rada od 1. januara