Close

Promocija filma “Where are you Vahida?-OTIMANJE OD ZABORAVA

Autor:

Gordana Katana

June 8, 2024

“Where are you Vahida?”, dokumentarni film  Iris Janković, mlade  banjalučke redateljice bio je prilika da u Banjaluci, rodnom gradu Vahide Maglajlić otvorimo pitanje ko je nama danas Vahida?

Naroda heroina,  komunistkinja, partizanka, borkinja za emancipaciju žena okovanih patrijarhatom, jedna od osnivačica  Antifašističkog fronta žena (AFŽ) 81 godinu od svoje pogibije potpuno je skrajnuta u zaborav.

U Banjaluci niti jedna škola ili ulica ne nosi njeno ime, i na nju, na njenu hrabrost, pregalaštvo, vjeru i borbu za bolje , pravednije društvo danas podsjeća tek jedna od bisti narodnih heroja.

Iris Janković u svom filmu svjedoči o tom zaboravu. Spomen ploča nad Vahidinim grobom, nedaleko od mjesta njene pogibije u selu Velika Rujiška sa jedva čitljivim imenom, zarasla u bršljen svjedočanstvo je tog zaborava. I potvrda kako se ovdašnje društvo i vlast olako odrekla svih ideja antifašizma.

U šturim podacima Banjalučkog arhiva nema čak ni pouzdanih podataka da li se Vahidni posmrtni ostaci nalaze u tom grobu ili su pak nakon rata prebačeni na gradsko Partizansko groblje. Spava li Vahida svoj vječni san ispod tog komada kamena sa jedva čitljivim njenim imenom?

Iris priča Vahidinu priču. O želji za slobodom , obrazovanjem, kidanjem okova patrijarhata nje i ostalih žena. Skrivenih ispod zara kojima je uloga bila namijenjena da se udaju, rađaju djecu i ostanu iza visokih zidova svojih domova.

Ali kćerka kadije Maglajlića odbacila je  postavljene norme i sa istim žarom do rata u Banjaluci, a potom i u NOB-u radila na opismenjavanju žena, na njihovoj emancipaciji.

Tek rijetke fotografije svjedoče o Vahidinom životu. A Iris umjesto nje kaže :„Kažu da sam ovo ja. I ovo sam ja…“

Ali promocija filma pokazala je da Banjaluka ima i ono drugo lice. Lice koje pamti i Vahidu  njene saborkinje i saborce. Njene sugrađanke i sugrađani svojim prisustvom, pričama, komentarima vratili su bar dio izgubljenog sjećanja na ovu hrabru ženu.

Uz poruku mladim ljudima, mladim djevojkama da uzore trebaju tražiti u Vahidi. I da unatoč tro decenijskom narativu zasnovanom na udruženim  povijesnim falsifikatima politike, obrazovnog sistema i Pravoslavne crkve ne trebaju pristati da se vrijeme vrati unatrag.

Promociju filma “Where are you Vahida?” organizirali su UG Oštra Nula i Radnička solidarnost u BiH. Posebno se zahvaljujemo MDD Merhamet koji nam je pružio gostoprimstvo. Ostali javni prostori u Banjaluci  za „Vahidu“ bili su zatvoreni. Uz , koje li ironije, obrazloženje „da nije trenutak da se film prikaže“.

Istražite više

CIJENU RADA TEBA DA ODREĐUJE RAD, A NE VLAST

Šta su radnici na ekonomsko socijalnom polju dobili, a šta izgubili nakon što je odlukomVlade bh entiteta Republika Srpska najniža cijena rada od 1. januara