Close

Da li se piralen nezakonito odlaže?

Autor:

Azra Jašarević

January 8, 2024

Centar za životnu sredinu podnio je Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci krivičnu prijavu radi sumnje na izvršenje krivičnog djela “Zagađivanje životne sredine otpadnim materijama“, a u vezi sa potencijalno ilegalnim razvoženjem zemlje zagađene piralenom iz kruga Incela u okolna naselja u Banjaluci.

Više od četiri godine nakon požara u krugu banjalučkog Incela, koji je izazvao kontaminaciju jednom od najtoksičnijih supstanci na svijetu, građani su ponovo zabrinuti zbog mogućeg razvoženja kontaminirane zemlje.

Više građana iz banjalučkih naselja Bistrica, Čokorskih polja, Zelenog Vira, te Lauša, su izrazili zabrinutost zbog deponovanja zemlje u njihovim naseljima.

Kako su rekli ,  iz nezvaničnih izvora dobili su navode da se radi o zemlji iz kruga Incela, sa lokaliteta pogođenog požarom u kojem je došlo do zagađenja piralenom , a koji se odlaže kao građevinski otpad.

O  razlozima za podizanje krivične prijave  protiv NN lica razgovarali smo sa Igorom Kalabom iz Centra za životnu sredinu.

Istražite više

CIJENU RADA TEBA DA ODREĐUJE RAD, A NE VLAST

Šta su radnici na ekonomsko socijalnom polju dobili, a šta izgubili nakon što je odlukomVlade bh entiteta Republika Srpska najniža cijena rada od 1. januara