Close

Da li je razbacana zemlje u banjalučkim naseljima iz „Incela“: Nadležni tvrde da nije, građani im ne vjeruju i strahuju za svoje zdravlje

Autor:

Goran Obradović

November 27, 2023

U banjalučkim selima i prigradskim naseljima, zadnjih sedmica primjećeno je sve više zemlje koja je razbacana po livadama, a za koju se sumnje da je zagađena i da dolazi iz Poslovne zone „Incel“.

Za sada ne postoji zvanična potvrda da li se radi o zemlji koja je zaražena kancerogenim piralenom ili drugim teškim metalima, ali mještani koji su zatekli zemlju u blizini svojih kuća opravdano sumjaju da jeste.

Naš sagovornik, uključen u probleme sa zagađenim zemljištem u PZ „Incel“, ističe da je sve više informacija da pojedinci izvoze zagađenu zemlju iz nekadašnjeg giganta i da je razbacuju po selima oko Banjaluke.

– Postoje informacije da kamioni iz „Incela“ krijući izvlače zemlju i razvoze je gdje stignu. Kada se prvi put saznalo za ovaj problem, promijenjena je firma čiji su kamioni, kao i lokacija gdje se zemlja baca – kaže naš sagovornik.

Prema njegovim riječima, do sada je otkriveno nekoliko lokacija, ali postoji sumnja da je ta opasna zemlja razbacana na mnogo više mjesta, nego što se sada zna.

Da se nešto čudno dešava u njihovom naselju prvo su primjetili mještani banjalučkog naselja Čokorska Polja, koji su prvo zapazili sve veći broj kamiona sa zemljom.

Da je tako potvrdio nam je i jedan od članova Mjesne zajednice ovog naselja, a koji je o svemu obavijestio inspekciju, policiju i nadležne institucije.

– Nedavno su me komšije pozvale i rekle da su vidjeli više kamiona koji prolazi kroz ulice u našem naselju i da su primijetili da nešto istovaraju. Druge komšije su mi rekle da je u blizini njihovih imanja istovarena zemlja, koja izgleda kao da je zagađena. Radi se o zemlji koja je izrazito crna i koja smrdi – kaže naš sagovornik, koji je zamolio da mu ne objavljujemo ime.

On ističe da se i sam uvjerio u to što komšije pričaju i da je odmah o svemu obavijestio nadležne institucije, a koje su izašle na teren.

Foto – A. Jašarević

Prema našim saznanjima, do sada su otkrvene tri lokacije na kojima je nađena zemlja, za koju se sumnja da je izvezena iz kruga „Incela“.

Jedna od takvih deponija je nađena je u Bistrici, već pomenutim Čokorskom Poljima, a treća u Pavlovcu.

Iako nadležni tvrde da ta imaju saznanja, da ta zemlja ne potiče iz „Incela“, mještani im za sada baš i ne vjeruju.

Ovlašteni potpisnik u Odjeljenju za inspekcijske poslove i komunalnu policiju Grada Banjaluka Siniša Štrbac potvrdio je za portal „Capital“ da su ekološki inspektori po pozivu mještana izlazili na lice mjesta na Čokorskim poljima, gdje su zatekli nekoliko kamiona istresene zemlje.

– Mještani Čokorskih polja, Goleša i Pavlovca su uznemireni, jer se pričalo da je dovezena zemlja zagađena piralenom. Privredni subjekti na čijem zemljištu u krugu „Incela“ je pronađen piralen dali su nam uvjerenje da nijedan kamion zemlje sa zagađenih lokacija nije izašao iz kruga „Incela“ – rekao je ranije Štrbac.

Ističe da  su upravo zbog uznemirenosti građana te deponije u Čokorskom Poljima i Pavlovcu opasali trakom i naložili da se dovezena zemlja ukloni.

Tom prilikom su i zabranili odlaganje zemlje i u naselju Pavlovac.

– Naloženo je da se i ta zemlja vrati tamo odakle je dovezena. Lice kome je to naloženo odbilo je da kaže odakle je zemlja dovezena, ali ustanovili smo da iz kruga Incela nije izašao nijedan kamion zemlje sa zagađenih lokacija – istakao je Štrbac.

Foto – Incel arhiv

Isto ovo, za pomenuti portal, tvrdi i Saša Panić, direktor „Poslovne zone“ Banjaluka.

– Kao najpovoljniji ponuđači izabrane su firme „Kemeko“ Banjaluka i „Kemeko-BH“ iz Lukavca, ali još nije počelo iskopavanje i nijedan kamion sa zagađenih lokacija nije izašao iz našeg kruga – rekao je Panić.

On podsjeća da je tenderom propisano da remedijacija 115 kubika, odnosno 184 tone zagađenog zemljišta treba da bude završena u roku od godinu dana i obuhvata tri faze.

– Prva se odnosi na pripremu, izradu plana bezbjednosti i zdravlja na radu, plana sanacije lokacije i pribavljanje potrebnih dozvola od resornog ministarstva. Rok za ove poslove je šest mjeseci od zaključenja ugovora i trenutno je to u toku. U drugoj fazi će se iskopavati i odlagati zemlja i građevinski otpad, a sve bi po procjenama trebalo trajati pet mjeseci, a u završnoj fazi će se raditi zatrpavanje – objašnjava Panić.

On kaže da nijedan kamion zemlje sa zagađenih lokacija u krugu „Incela“ još nije natovaren, a kamoli istovaren na Čokorskim poljima ili negdje drugo, ističući da je opasno da se takvim dezinformacijama izaziva strah i panika.

Naš sagovornik uključen u ovaj problem ističe da Panić vjerovatno govori o zemlji koja se nalazi u vlasništvu PZ „Incel“, ali da teško može znati šta je sa zemljom koja se nalazi u krugu poslovne zone, ali koja je prodana drugim vlasnicima, kao što je slučaj sa nekadašnjom „Energanom“, a koju je ranije kupio jedan banjalčki biznismen.

Mještani pomenuta dva naselja ističu da ne vjeruju nadležnim kada je riječ o ovom problemu i da sumnjaju da oni nekoga štite.

– Zašto bi neko pričao da se zemlja dovozi iz „Incela“ ako to nije istina, zašto bi baš to izmislili, mogli su reći da je dovezena ko zna odakle, al baš se spominje ovo preduzeće. Druga opcija je da je njima mrsko detaljno provjeriti ili štite neke biznismene – kaže naš sagovornik.

Foto – A. Jašarević

Mještanin Pavlovca nam je rekao da takođe misli da se ovde pokušava zataškati da je zaražena zemlja dovezena u blizini njihovih kuća.

– Ta zemlja je jednostavno crna, kao da je puna nafte i smrdi kada se prođe pored nje. Ne znam gdje su drugo mogli pronaći takvu zemlju ako nije iz „Incela“. Oni su to sada ogradili žutom trakom, ali koliko znam to niko nije odvezao. Sada ta zemlja i zagađenja mogu ući u podzemne vode i dodatno zagaditi zemljište u blizini naših kuća – kaže pomenuti sagovornik.

Ističe i da je problem što skoro svaka kuća u njihovom naselju ima baštu, pa se sada boje i da bi ti otrovi mogli doći u hranu.

– Sa sinom sam pričao da mi sami izvadimo određenu količinu zemlje i povrća i odnesenom u neki institut da provjere kakvog je kvaliteta. Ja iz te bašte hranim unuka  i bojim se da ta zagađenja nisu došla i do moje njive, iako sam ja poprilično udaljen od te deponije – poručuje ovaj mještanin.

U narednom periodu očekuje se zvanična reakcija Gradske uprave Banjaluka, kako bi se uklonilo ovo zemljište, ali i obavijestili mještani odakle je dovezena zemlja i da li je bila zagađena.

Istražite više