Close

Igor Gavran: U Federaciji BiH postoje sredstva za minimalac od 1000 KM, u Republici Srpskoj ne

Autor:

Slađan Tomić

December 14, 2023

Ponašanje vlasti je sramotno, rekao je to ekonomski analitičar Igor Gavran komentarišući činjenicu da još nema zakonskog rješenja prema kojem bi minimalna plata u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) bila 1000 KM, odnosno 1050 KM u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska (RS).


„Kada je riječ o rješenju u Federaciji BiH iako nije doneseno makar je došlo do nekih koliko toliko preciznih najava na koji način bi se to realizovalo. Sramotno je što se nije realizovalo, ali bar postoji neki planU Republici Srpskoj se čini da je samo reakcija na ovo što se dešava u FBiH. Da jednostavno predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik želi da pokaže da su oni bolji pa je zato i izbacio cifru od 1050 KM, samo da bude veća od one federalne, a nema apsolutnog plana niti bilo čega. Nemamo
naznaka kada će se to realizovati, s tim da u Federaciji BiH možemo očekivati da se to jednog dana desi jer postoje sredstva za to, a u Republici Srpskoj sumnjam“
, rekao je Gavran u podcastu za portal Živi ljudi.


Minimalac u iznosu od 1000KM od 1. januara 2024. obećavali su od predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedina Šatorovića, preko zamjenika premijera Vojina Mijatovića do premijera Federacije Nermina Nikšića. Na kraju godine – obećanje, ludom radovanje. U međuvremenu je i Milorad Dodik odustao od prvobitne najave da minimalac treba biti 1050KM, sada je zadovoljan da u konačan zbir primanja ne ulazi samo plata nego i regres, topli obrok i ostala primanja.


Našeg sagovornika pitamo i zašto političari uopšte najavljuju povećanje minimalca
jer vidimo da se ne trude dovoljno da ispune svoja obećanja?

Potpuno je neprihvatljivo da se uopšte licitira kao da je to nebitno da li će biti uključeni topli obrok i regres ili neće biti uključeni jer to predstavlja drastičnu razliku. Ako sve bude uključeno u ovu cifru od 1000 KM u Federaciji BiH to je prevara radnika jer to znači da će efektivno mnogima od njih povećanje biti vrlo malo gotovo simbolično a nekima praktično nikakvo. Jedino ako se taj iznos ne uključi u 1000 KM onda govorimo o značajnom povećanju i značajnom povećanju životnog standarda“, primjećuje Igor Gavran.

Kompletan intervju gledajte u našem podcastu.

Istražite više