Close

Sindikati iz Republike Srpske najavljuju burnu jesen!

Autor:

Erduan Katana

June 30, 2023

Predstavnici pet sindikata radnika zaposlenih u javnom sektoru Republike Srpske izašli su sa dijelom svog članstva pred zgradu Vlade Republike Srpske te najavili burnu jesen i svakodnevne proteste od septembra.

“Predsjednik Vlade RS Radovan Višković nije ispoštovao potpisani Sporazum od prošle godine, kojim je predviđeno povećanje plata za oko 55 hiljada radnika u upravi, zdravstvu, policiji, pravosuđu i prosvjeti. i više ne uživa naše povjerenje “, rekao je predsjednik Sindikata uprave, Božo Marić. 

Najavio je da će, ukoliko u roku od 15 dana ne bude održan sastanak sa rukovodstvom RS na čelu sa predsjednikom Miloradom Dodikom, premijerom Radovanom Viškovićem i resornim ministrima kako bi se razgovaralo o načini prevazilaženja nastalog problema , da će sindikalne organizacije donijeti odluka da u septembra počnu protestne šetnje , nakon radnog vremena.

Rok iz Sporazuma o usklađivanju i povećanju plata zaposlenih u javnom sektoru je istekao , a Vlada RS ga nije ispoštovala.

Vlada RS nema razumijevanja za radnike i ne žele razgovarati sa sindikatima. Samo dio ovog sporazuma je ispoštovan , odnosno povećanje plate za 100 KM i povećanje za 5 posto radnicima sa najnižim platama. Od daljeg povećanja plata u ovoj godini vlada je odustala. Kažu da nema novca, ali vidimo da nisu odustali od kupovina novih automobila i bilo kakvih novih investicija, a povećanje je predviđeno i u budžetu za ovu godinu”, kazao je Marić.

Predsjednik Sindikata radnika unutrašnjih poslova RS Anica Jondić istakla je da nema dileme da je entitetska prekršila dogovor koji je 6. juna prošle godine potpisala sa predstavnicima pet sindikata iz javnog sektora .

“Milorad Dodik nek se ostavi košenja trave i počne da ispunjenja obećanja koja je dao, a jedno od njih je povećanje plata. Ne bude li komunikacije sa vladom mi ćemo osloboditi Trg Republike Srpske”, rekao je Željko Šukalo, predsjednik Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu.

Istražite više