Close

Ko će raditi stare zanate u budućnosti?

Autor:

Husein Oručević

June 25, 2023

Stari zanati u najvećim gradovima Bosne i Hercegovini polako izumiru. Sve je manje kovačkih, kujundžijskih, kazandžijski, obućarskih , filigranskih, i drugih radnji u starim dijelovima Sarajeva , Mostara ili Banja Luke. Samo oni stariji sjetit će se da su nekada bile i sedlarske, vunovlačarske, užarske, papučarske ili kišobrandžijske radnje.

Političari u Bosni i Hercegovini uradili su vrlo malo ili skoro ništa da se sačuvaju stari zanati. Podsticaji su mali  i pitanje je kako se dijele, a vlasti su uspjele u ovom posljeratnom periodu samo da donesu nekoliko uredbi o zaštiti starih i tradicionalnih zanata.

Za sve ove zanatlije posebno težak period bio je u vrijeme korona virusa, te zabrane kretanja i putovanja, jer mnogi zavise od turista. Drugi problem je što mladi za ove zanate nisu mnogo zainteresovani pa je pitanje ko će stare majstore naslijedi. Čak i  kada se mladi ljudi odluče da se bave ovim poslom nemaju podršku društva . Jednu takvu priču , kroz razgovor sa Denisom Drljevićem , donosi nam Husein Oručević iz Mostara.

Denis Drljević , Mostar ………………………………………………………………………………………………… ( Foto – Husein Oručević )

Foto Galerija- AbrakaBakra cooper art Mostar ………………………………………………………….( Foto – Husein Oručević )

Istražite više