Close

Još uvijek bez dogovora Sindikata i Vlade Brčko distrikta – Generalni štajk  zaposlenih u javnim službama mogao bi početi naredne sedmice

Autor:

Erduan Katana

June 2, 2023

Predsjednik Sindikata Brčko distrikta BiH Igor Babić najavio je 02. juna da će ukoliko Vlada distrikta u pisanoj formi ne odgovori na zahtjeve sindikata za povećanje plata javnih službenika, u ponedeljak 5. juna do 12 sati donijeti se odluka o stupanju u generalni štrajk.

U Brčko distriktu danas je počeo štrajk zaposlenih u Osnovnom sudu , uz poštovanje minimalnog procesa rada.

Sindikati insistiraju na povećanju najnižih plata, pa se traži linearno povećanje plata za 100 KM, a kako drugu varijantu Vladi distrikta su ponudili da se najniže plate povećaju za 10 % od maja ove godine.

Vlada insistira na povećanju plata za 5 % od maja, dok bi drugo povećanje od  pet % bilo od janaura naredne godine .

Sindikati Brčko distrikta traže od vlade i potpisivanje kolektivnog ugovora, ali za sada  u Vlada kažu da bi se kolektivni ugovor pripremio i počeo primjenjivati od naredne godine .

Vlad Brčko distrikta ne prihvata ni da se počne s isplatom prevoza zaposlenim u javnim službama. Po njima i ovo bi počelo tek od januara 2024.

Predsjednik Sindikata Brčko distrikta BiH Igor Babić izjava 02. juni 2023.

Istražite više

Profit iznad zdravlja građana

Ovih dana navršava se punih pet godina kako je na području Banjaluke, odnosno u Poslovnoj zoni „Incel“, došlo do požara u kojem je gorjelo opasno