Close

Najavljen prvi generalni štrajk u distriktu Brčko

Autor:

Erduan Katana

May 23, 2023

Predsjedništvo Sindikata Brčko distrikta donijelo je Odluku o proglašenju generalnog štrajka zaposlenih u javnoj upravi Distrikta.

Predsjednik Sindikata Igor Babić rekao je da su se na ovaj korak odlučili jer na prethodnim sastancima sa predstavnicima izvršne vlasti nisu dobili nikakve odgovore na zahtjeve radnika za linearnim povećanjem plata za sve zaposlene u javnoj upravi u iznosu od 250 KM, plaćanje putnih troškova , regresa i donošenje Kolektivnog ugovora u Brčko distriktu. Vlada distrikta je ponudila samo procentualno povećanje plata od 8 %.

Sindikat će sutra Vladi Brčkog uputiti zvanični dopis o proglašenju generalnog štrajka. Vladi je dat rok od pet dana da se izjasni  o zahtjevima radnika. Ukoliko ne bude pozitivnog odgovora sa generalnim štrajkom će se početi 31. maja uz održavanje minimuma procesa rada.

Nastava u školama će trajati 30 minuta, dok bi se u svim drugim institucijama gdje se ne ugrožava zdravlje i bezbjednost ljudi, generalni štrajk u potpunosti sprovodio.

„Ovo je prvi put od usopstavljanja distrikta Brčko da se kreće u generalni štrajk“ , naglasio je Babić.

Ocijenio da je ovaj štrajk posljedica loše komunikacije sa Vladom distrikta te izraziio nadu da će se ova situacija što prije riješiti.

U javnoj upravi Brčko distrikta zaposleno je oko 5000 radnika.

Istražite više