Close

Sindikat ArcelorMittal Prijedor – Prestanite dijeliti radnike na dobre i loše

Autor:

Erduan Katana

April 21, 2023

Sindikalna organizacija ArcelorMittal ( SO AM) Prijedor podržala Sindikat i  radnike AM Zenica u njihovim zahtjevima da se svim radnicima isplati jednokratni dodatak u iznosu od 1.000 do 1.500 KM.

Prema informacijama koje smo dobili od predsjednika sindikata AM Zenica Rešida Fetića od  2350 radnika u Zenici ovaj dodatak je dobilo  samo 550 radnika zbog čega smo uputili dopis predsjedniku Upravnog odbora AM Zenica Nikhil Mehti da bi izrazili nezadovoljstvo s namjerom da se ovakav odnos prema zaposlenim radnicima zaustavi , rekao je predsjednik SO AM Prijedor Dario Antonić.

U dopisu se ističe da Kompanija koja posluje u čitavom svijetu, poštujući međunarodne konvencije o pravima radnika, ne smije jedan broj radnika dovoditi u neravnopravan položaj prema ostalim jer se na ovaj način vrši njihova diskriminacija.

„ Kao sindikat koji je imao loša iskustva u periodu Vašeg imenovanja, ovim putem dajemo podršku Sindikata AM Zenica u namjeri da se izbore protiv ovakvih i sličnih ugrožavanja osnovnih radničkih prava i određeni broj radnika svrstavaju u nepodobne, stavljajući ih u neravnopravan položaj ( bez obzira na njihovu ulogu u ostvarivanju rezultata i profita). Omalovažavati radnika i očekivati lojalnost i rezultate od istih je put neizvjesnosti, a i oni povlašteni će završiti na istom putu ako ne shvate Vašu ideologiju ( način razmišljanja).

Vrijeme u kojem su naši Sindikati bili oslonjeni samo na sebe i milost Poslodavca je iza nas, tako da sve odluke koje donose Sindikati AM Zenica u nerednom periodu imaju našu apsolutnu podršku i zajedničke aktivnosti su neminovnost. Suština je da nemamo namjeru ponašati se neodgovorno i praviti se kao da ne vidimo šta se dešava oko nas, jer taj isti odnos koji diskriminiše radnika sutra je pred našim vratima“, ističe se u dopisu Upravi AM Zenica.

Antonić očekuje da će uprava AM ozbiljno shvatiti zahtjeve Sindikata i radnika i preispitati svoju odluku da se samo jednom broju radnika isplati dodatak , ističući da bez zadovoljnih radnika nema dobrih rezultata ni u Kompaniji.

Istražite više