Close

Vlasti u Zenici ignorišu proteste rudara

Autor:

Erduan Katana

March 28, 2023

Sindikat radnika Rudnika mrkog uglja Zenica organizirao je danas mirne proteste rudara ispred Gradske uprave u Zenici. Nakon što im se niko od nadležnih nije obratio okupljanje je završeno

Predsjednik Sindikata radnika rudnika Federacije BiH Sinan Husić najavio je da će 29. marta u periodu od sedam do osam sati biti organizovan jednosatni štrajk upozorenja u 6 rudnika uglja koji posluju o okviru koncerna Elektroprivreda BiH, kao i Zenički rudnik.

“Odluka će biti dostavljena u Vladu FBiH, Elektroprivredu BiH i sve rudnike. Ta će odluka sutra biti realizovana. Ne bude li pozitivnih rezultata, a na osnovu te odluke, mi ćemo usaglasiti naše aktivnosti za prekosutra. Ono što je sigurno, ako ne bude rješenja danas ili najkasnije sutra do 15.00 sati, po pitanju isplate plaće u Rudniku Zenica, mi ćemo se u četvrtak, sigurno, ponovo okupiti ovdje u puno većem broju”, najavio je Husić.

Rudari u Zenici obustavili su proizvodnju u oba jamska pogona, ( Raspotočje i Stara jama,) 24. marta , jer im nisu isplaćene februarske plate i topli obrok za januar, a 15 članova  Sindikalnog odbora Sindikata rudnici mrkog uglja Zenica se nalaze u štrajku glađu od 27. marta.

Račun preduzeća Zavisnog društva rudnici mrkog uglja Zenica je blokiran više od 10 dana od Gradske uprave Zenica, koja potražuje isplatu zaostalog duga za kamate po osnovu duga za komunalno gradsko zemljište.

Rudnik je glavnicu duga u potpunosti isplatio prije nešto više od dvije godine, a Grad Zenica potražuje još oko 3.000.000 KM zatezne kamate,

Direktor ZDRMU Zenica Mensur Hukić i Sindikat radnika rudnika FBiH ( 27. Marta) pozvali su zeničkog gradonačelnika Fuada Kasumovića te ga zamolili da deblokira račun preduzeća, kako bi oko 900 radnika moglo dobiti zarađenu februarsku platu i jednu naknadu za topli obrok jer se ta sredstva nalaze na računu.

Istražite više