Close

PREGOVORI SA VLADOM OKO PREKIDA GENERALNOG ŠTRAJKA U HERCEGOVAČKO-NERETVANSKOM KANTONU ZDRAVSTVENIH RADNIKA SE NASTAVLJAJU.  SINDIKATI OPTIMISTIČNI, ALI OPREZNI

Autor:

Husein Oručević

November 24, 2023

Zdravstveni radnici u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) 2.  Novembra  stupili su  u generalni štrajk jer je  kantonalna vlada ignorisala potpisivanje novog kolektivnog ugovora .

Kolektivni ugovor radnicima u zdravstvu ovog kantona istekao je 21. maja, odnosno 21. augusta, jer se zakonsko važenje može produžiti još tri mjeseca.

Radnici su nezadovoljni visinom plata. Satnica radnika u zdravstvu u HNK-a iznosi 2,30  konvertibilnih maraca (KM). Istovremeno  najniža neto satnica u oblasti zdravstva za područje Kantona Sarajevo 2,76 KM.

Sindikati kroz novi kolektivni ugovor traže povećanje plate od 30 posto. Od početka štrajka došlo je i do promijene Vlade u HNK što je  još produžilo generalni štrajk a nova vlada je imenovala svoj pregovarački tim.

Tokom generalnog štrajka zdravstveni radnika u HNK , najviše štete imaju pacijenti jer se primaju samo hitni slučajevi i životno ugroženi pacijenti, a  specijalističko-konzultativne ambulante ne primaju pacijente.

Sa predsjednikom Sindikata Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru Ivicom Anićem, o pregovorima sa Vladom  i šta bi to sve novi kolektivni ugovor mogao sadržavati  za Radničku solidarnost razgovarao je Husein Oručević.

Istražite više