Close

PREGOVORI SA VLADOM OKO PREKIDA GENERALNOG ŠTRAJKA U HERCEGOVAČKO-NERETVANSKOM KANTONU ZDRAVSTVENIH RADNIKA SE NASTAVLJAJU.  SINDIKATI OPTIMISTIČNI, ALI OPREZNI

Autor:

Husein Oručević

November 24, 2023

Zdravstveni radnici u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) 2.  Novembra  stupili su  u generalni štrajk jer je  kantonalna vlada ignorisala potpisivanje novog kolektivnog ugovora .

Kolektivni ugovor radnicima u zdravstvu ovog kantona istekao je 21. maja, odnosno 21. augusta, jer se zakonsko važenje može produžiti još tri mjeseca.

Radnici su nezadovoljni visinom plata. Satnica radnika u zdravstvu u HNK-a iznosi 2,30  konvertibilnih maraca (KM). Istovremeno  najniža neto satnica u oblasti zdravstva za područje Kantona Sarajevo 2,76 KM.

Sindikati kroz novi kolektivni ugovor traže povećanje plate od 30 posto. Od početka štrajka došlo je i do promijene Vlade u HNK što je  još produžilo generalni štrajk a nova vlada je imenovala svoj pregovarački tim.

Tokom generalnog štrajka zdravstveni radnika u HNK , najviše štete imaju pacijenti jer se primaju samo hitni slučajevi i životno ugroženi pacijenti, a  specijalističko-konzultativne ambulante ne primaju pacijente.

Sa predsjednikom Sindikata Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru Ivicom Anićem, o pregovorima sa Vladom  i šta bi to sve novi kolektivni ugovor mogao sadržavati  za Radničku solidarnost razgovarao je Husein Oručević.

Istražite više

Profit iznad zdravlja građana

Ovih dana navršava se punih pet godina kako je na području Banjaluke, odnosno u Poslovnoj zoni „Incel“, došlo do požara u kojem je gorjelo opasno