Close

Platformski radnici – Posao nesiguran ali zarada ih drži u poslu

Autor:

Husein Oručević

October 17, 2023

Platformski radnici su ljudi koji rade preko digitalnih platformi koje ih povezuju sa mušterijama i organizuju njihov rad.

U Evropskoj uniji, 2022. radilo je 28,3 miliona platformskih radnika,  a četvrtinu su činili dostavljači hrane.

Zvaničnih podataka koliko platformskih radnika ima u Bosni i Hercegovini nema, ali istraživanja pokazuju da ovi radnici nemaju jednaka prava kao ostali radnici u Bosni i Hecegovini .

U trci za novcem čini se da su uspješniji vlasnici jer još uvijek ni u Evopskoj uniji nema jasnih pravila kako da se ovaj posao zakonski reguliše.

Iako rade po svim vremenskim uslovima, stalno su na ulicama pa im je i život često u opasnosti, ostaju u ovom poslu jer imaju pristojnu zaradu.

Sa Amelom Kurta i Ilmom Kurtović iz  CREDI (Centra za razvojne evoluacije I društvena istraživanja – Sarajevo) koje su nedavno objavile izvještaj o radu platformskih radnik u BiH, razgovarao je Husein Oručević.

Ovaj izvještaj je rezultat prvog Fairwork istraživanja u zemlji i predstavlja skup ocjena prema pet Fairwork principa sljedećih digitalnih platformi u BiH: Fix.ba, Glovo, Korpa, mojTaxi, Šetnja.ba, StudenTime, Žuti Taxi i Daubau.ba.

Istražite više