Close

Sindikalni protest u Banjaluci-RADNICI TRAŽE VEĆE PLATE I NOVE KOLEKTIVE UGOVORE

Autor:

Gordana Katana

September 29, 2023

Sindikat uprave RS, Sindikat radnika unutrašnjih poslova RS, Strukovni sindikat doktora medicine RS, Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara RS, Samostalni sindikat radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti RS i Sindikat pravosuđa RS na protestnom mitingu u Banjaluci ponovo su pozvali Vladu RS da ispuni obaveze iz  Sporazumom o usklađivanju i povećanju plata i naknada potpisanim u junu 2022. godine.

Sindikati  zahtijevaju povećanje plate od najmanje 160 maraka za svakog radnika, te uplate u svih doprinosa najkasnije do kraja 2023, plaćen prekovremeni rad.

Sa protesta je upozoreno  da je neodgovornim ponašanjem poslodavaca, čime je  radnicima uskraćeno ustavno i zakonom zagarantovano pravno za zdravstveno osiguranje i zaštitu.

Sindikati zahtijevaju  i potpisivanje posebnih kolektivnih ugovora koji se odnose na jedinice lokalnih samouprava. Situacija je, tvrde, svaki dan sve teža i neophodno je urediti ovu oblast.

Prije protesta iz Vlade je sindikatima poručeno da ne mogu računati na traženo povećanje plata, te da je Sporazum na koji se pozivaju ispoštovan.

Vlada Bh entiteta Republike Srpske suočena je, unatoč negiranju i premijera i ministrice finansija, s hroničnim nedostatkom novca i budžetsku likvidnost održava kontinuiranim zaduživanjem na domaćem tržištu kapitala emisijom hartija od vrijednosti.

Na finansijske probleme upozoreno je i  iz Međunarodnog monetarnog fonda koji navodi  da će „za Republiku Srpsku će biti teško da ispuni svoje potrebe za finansiranjem u drugom polugodištu 2023. samo putem izdavanja obveznica na domaćem tržištu”.

Prema osnovnom scenariju, osoblje MMF-a pretpostavlja da će Republika Srpska biti u mogućnosti da pribavi dodatno vanjsko finansiranje. U slučaju nedostatka vanjskog finansiranja, MMF smatra da Republika Srpska treba prioritet dati smanjenju tekuće potrošnje.

Istražite više