Close

U REPUBLICI SRPSKOJ NIŠTA NOVO

Autor:

Gordana Katana

September 13, 2023

Ko drukčije kaže strani je plaćenik i domaći izdajnik, poručuju  vlasti ovog bh entiteta

Sindikat uprave Republike Srpske, Sindikat radnika unutrašnjih poslova Republike Srpske, Strukovni sindikat doktora medicine Republike Srpske, Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske i Samostalni sindikat radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Republike Srpske 29. septembra izlaze na proteste kako bi skrenuli pažnju i vlasti i javnosti na sve lošiji ekonomsko socijalni položaj  radnika koje predstavljaju.

Odluka je donesena na sindikalnom Saboru održanom 11.septembra a nakon što je Vlada RS odbila ispuniti i obaveze iz sporazuma potpisanog 2022. godine o sukcesivnom povećanju plata i naknada te nedonošenja posebnih kolektivnih ugovora.

Sindikati su uputili i zvaničnicima RS jasan zahtjev da prestanu s pritiscima na sindikalne lidere kako bi odustali od zakonom garatovanih prava na vođenje borbe za prava radnika koje predstavljaju.

Sindikalni lideri, stoga su, jasni s porukom da su sve njihove akcije samo reakcija na (ne)djelovanje Vlade RS kao poslodavca.

“Svi mi znamo u kakvoj državi živimo i da će biti pritisaka. Nezadovoljni smo radom Vlade RS kao našeg poslodavca, smatramo da ne rade dobro svoj posao, da nisu ispunili sporazum“, podvukao je  Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave RS.

Radnicima MUP-a RS ne isplaćuje se topli obrok i regres, ne isplaćuju se prekovremeni radni sati , policijski službenici za šest godina imaju 2.332.940 prekovremenih radnih sati. Za milion i 173.000 prekovremenih sati policijski službenici nisu dobili ni jednu jedinu minutu da se odmore, ali ne da nisu mogućnost da se odmore, nisu dobili niti jednu jedinu marku za taj prekovremeni rad”, navela je Anica Jondić, predsjedica Sindikata radnika unutrašnjih poslova RS.

Okvirno povećanje pojedinačnih plata koje zahtijevaju sindikati je oko 100 maraka, kako je to i bilo definisano sporazumom iz juna prošle godine. Iz Vlade RS, tačnije ministarstva finansija radnicima ovih pet sindikata stigla je već poruka da novca u budžetu nema i da neće doći do povećanju plata. Ministrica finansija RS Zora Vidović navela je i da dio sporazuma o povećanju plata u ovoj godini više ne važi, te pozvala sindikate na nove razgovore. O čemu nije jasno, jer u  najavljenom  rebalansu budžeta za ovu godinu stavke za povećanje plata za radnike nema.

Budžet na kredit

Iako predsjednik RS Milorad Dodik na dnevnoj osnovi ponavlja da je RS ekonomski stabilna iako se tekuća likvidnost budžeta održava kontinuiranim zaduživanjem na domaćem tržištu kapitala, te da povjerenje bankarskog sektora u RS raste činjenica je da banke svoj novac posuđuju pod gotovo lihvarskim uvjetima i da je RS dovedena do zida na kojem piše uzmi ili ostavi.

Za nedostatak novca  Vidović  optužuje „ međunarodnu zajednicu koja vrši ekonomski pritisak na RS te tvrdi da „naše banke koje imaju strani kapital apsolutno nas ne prate, a pratile su nas uvijek. Imaju mogućnost da nas prate, imaju sredstava, ali jednostavno zbog pritiska međunarodne zajednice to se ne radi”.

Svi su oni Milorad Dodik

Kontinuirana politička kriza koju vlast RS produkuje kako na entitetskom, a sada prijeti da će se ista prenijeti na državni nivo, odbija strane investitore , dotoka svježeg kapitala gotovo da i nema a ono malo realnog sektora nije kadro zaraditi dovoljno novca kako bi se zadovoljili apetiti vlasti, ali prevashodno ispoštovale obaveze prema budžetskim korisnicima.

Uz podršku medija pod svojom kontrolom vlast RS stoga  nastoji kontinuirano pažnju građana držati na tvrdnjama o „ugroženosti RS“, pokušajima „međunarodnih faktora i političkog Sarajeva da ovom entitetu otmu zemlju, vode, šume…“. Posljednji povod za dodatno podizanje tenzija je i potvrđena optužnica protiv Milorada Dodika i v.d. direktora službenog glasnika RS Miloša Lukića zbog krivičnog djela ne provođenja odluka visokog predstavnika.

Dodik i vladajuća klika oko njega uz svesrdnu podršku RTRS nastoje građane uvjeriti da bi suđenje Dodiku značilo i suđenje Republici Srpskoj, odnosno pokušava se nametnuti teza da Dodik jeste jednako RS i cijeli srpski narod.

Svi koji ne dijele taj stav neprijatelji su RS, njeni rušitelji, strani plaćenici , domaći izdajnici… Stoga ih po svaku cijenu treba ušutkati, a prvi korak učinjen je vraćanjem verbalnog delikta u krivično zakonodavstvo RS.

Udar na NVO i sindikate

Nakon ograničavanja slobode javne riječi, na udaru vlasti će se naći organizacije civilnog društva jer će se već koncem ovog mjeseca pred poslanicima Narodne skupštine RS naći nacrt  zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija koji predviđa evidentiranje “agenata stranog utjecaja” ako se u cijelosti ili djelimično finansiraju iz stranih izvora/ donacija. Bude li ovaj zakon usvojen, a malo je vjerovatno da neće, odredbe su toliko rigidne da bi se gotovo sve aktivnosti organizacija civilnog društva mogle tretirati kao vršenje političkog utjecaja i kao takve bile zabranjene i sankcionirane.

Na listi potencijalnih neprijatelja sada se našlo i pet sindikata za koje su RTRS i agencija SRNA-a ustvrdili da su „pozivani iz ambasada kako bi im se nudili projekti, a da za uzvrat organizuju proteste i tako destabiliziraju RS“

“To je matrica koja ide, već mi je postavila novinarka Srne, to je bezobrazluk i spinovanje javnosti. To je nisko i pokvareno, neću da se osvrćem na takve spinove”, poručio je Marić.  I ostali sindikalni lideri demantovali su tvrdnje o pozivima ambasada na razgovore, osim .Željko Šukalo predsjednika Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu koji je kazao da je dobi poziv iz ambasade SAD u BiH na razgovor , ali se na njega nije odazvao.

Lista neprijatelja RS, po kriterijima koje je vlast utvrdila, tako je iz dana u dan sve duža, a ovaj bh entitet sve je bliže uvođenju institucionalne diktature. Hoće li to značiti da će građanima, sindikalnim liderima, novinarima, aktivistima civilnog društva biti određeno s kim se smiju sastajati i o čemu razgovarati i kakve bi se represivne mjere protiv istih mogle upotrijebiti ako se na naredbe vlasti ogluše pitanje je koje nad RS-om visi kao Demaklov mač.

Istražite više