Close

Zenički rudari se okupili ispred zgrade Uprave RMU Zenica, direktor Hukić podnio ostavku

Autor:

Solidarnost

May 30, 2023

Jamski radnici oba proizvodna pogona Rudnika mrkog uglja u Zenici koji su u radničkom neposluhu od četvrtka 25. maja. jutros su se okupili ispred Uprave tog rudnika kako bi još jednom ukazali na situaciju u kojoj se nalaze. 

Prema riječima iz samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine, danas bi trebalo da bude održan sastanak u Vladi FBiH, no zvanične potvrde iz Vlade još nema. 

Radnici žele još jednom ukazati na svoj problem te izdejstvovati isplatu aprilske plate, izjavio je jutros predsjednik Sindikata pogona Raspotočje Nedžad Duraković.

“Nemamo više ni ideja ni smjernica šta i kako dalje, budući da se niko od nadležnih ne oglašava. Odlučili smo se na ovo okupljanje da, možda i posljednji put, ukažemo na naš problem”, kazao je Duraković te još jednom potvrdio da rudari prve smjene ni jutros nisu sišli u jame. 

Direktor RMU Zenica Mensur Hukić obratio se jutros okupljenim radnicima i poručio kako je najmanji problem da li će on više biti direktor.

“Morate shvatiti moju poziciju. Ja sam jučer podnio ostavku. To je najmanji problem, ja ću otići ovdje. Ja znam, a vrijeme će pokazati, da je problem koji imamo veliki. Mi svojom obustavom proizvodnje samo pravimo problem rudniku, odnosno nama”, kazao je Hukić.

Nakon njegovo izlaganja, predsjednik Sindikata rudnika Zenica Elvedin Avdić kazao je da je očito da su “svi direktori rudnika direktori Elektroprivrede Bosne i Hercegovine, a ne rudnika”. 

Izvor : BHRT

Istražite više