Close

Zenički rudari stupili u štrajk glađu, traže isplatu februarske plate

Autor:

Erduan Katana

March 27, 2023

Grupa rudara zeničkog Rudnika mrkog uglja stupila je u štrajk glađu, potvrdio je za BHRT Elvedin Avdić, predsjednik Sindikata radnika RMU Zenica. Na ovaj potez, kako ističu, odlučili su se nakon što im se niko iz uprave nije obratio ni poslije tri dana koja su proveli u Domu rudara protestujući zbog kašnjenja plate i toplog obroka. 

Rudari Rudnika mrkog uglja Zenica još nisu primili februarsku platu, te su još 24. marta obustavili proizvodnju u oba jamska pogona, ( Raspotočje i Stara jama). Upravi su dali rok do 15.00 časova da ispuni njihove zahtjeve.  

Rudari u Zenici još nisu primili plate za februar, te naknadu za topli obork za januar, a praksa je da se to učini do 15. u mjesecu.

Zbog cjelokupne situacije Sindikati su za sutra najavili mirne proteste u kojem bi se rudarima u Zenici trebali pridružiti i rudari iz drugih rudnika koncerna Elektroprivreda BiH.

“Jedna grupa će biti  pred rudnikom, jedni ćemo ići pred Gradsku upravu. Doći će podrška i kolege iz ostalih šest rudnika, po jedan autobus. Tako sam dobio informaciju i nećemo odustajati od toga dok se to ne riješi. Bićemo tu dok se to ne riješi”, izjavio je Avdić.

Gradska uprava Grada Zenica, još krajem prošle sedmice, blokirala je račun rudnika u Zenici zbog duga od oko 3 miliona KM a zbog neplaćenih zateznih kamata za dug po osnovu komunalno-građevinskog zemljišta, za koji je isplaćena glavnica.

Grad Zenica, zbog istog razloga, je blokirao račun ovog preduzeća  i u novembru 2022. Godine,

Rudari u Zenici zbog nedostatka novca za plaće, topli obrok i regres bili su u radničkom neposluhu  i krajem januara.2022. godine.

Sindikati najavljuju i da će tražiti da se Elektroprivreda BiH i gradska uprava  Zenica izjasne da li im trebaju rudari.

Sredinom februara u medijima su se pojavile informacije da bi “Elektroprivreda BiH”  mogla proglasiti stečaj u Rudniku mrkog uglja Zenica i Rudniku uglja Kreka iz Tuzle,

Ako se ovo realizuje direktno je ugroženo više od 2.700 radnika.

Istražite više