Close

Saopštenje za javnost: Banjaluka – grad “odabranih” žena

Autor:

Solidarnost

March 8, 2023

Saopštenje za javnost: Banjaluka – grad “odabranih” žena

Udruženja građana „Oštra Nula“, Radnička solidarnost u BiH i Centar za mlade „KVART“ i ovim putem izražavaju duboko razočarenje odlukom Gradske uprave Grada Banja Luka da ovogodišnji Osmomartovski marš isključi iz zvaničnog programa „Mjesec žena“.

Predstavnice navedenih organizacija bile su pozvane da se aktivno uključe i prisustvovale su na sastancima donošenja odluka o aktivnostima i programu za obilježavanje „Mjeseca žena“ u Gradu Banjaluci. Odluka o izuzimanju Osmomartovskog marša  iz programa ove godine donesena je na posljednjem sastanku na insistiranje predstavnica Grada i Ansambla „Lira“ – Udruženja „Žene to Mogu“ iz Banjaluke, uz obrazloženje da Osmomartovski marš potencijalno može izazvati uznemirenje građana i građanki i neželjene incidente.

Podsjećamo da se Osmomartovski marš u kontinuitetu održava već jedanaest godina za redom i da niti jedne godine nije zabilježen ni jedan incident.

Cilj Osmomartovskog marša jeste ukazivanje na probleme sa kojima se žene susreću u tradicionalnom, patrijarhalnom i punom predrasuda bh. društvu i istovremeno štiti žene bez obzira na njihovu seksualnu i etničku pripadnost. Osmomartovski marš uvijek je bio i biće na strani svih obespravljenih žena bez obzira gdje one žive, a pogotovo onih koje su žrtve ratnih sukoba. Stoga smatramo neprihvatljivim, ksenofobnim, homofobnim i diskriminatorskim obrazloženje koje smo dobile od predstavnica GU Grada Banjaluka i Ansambla „Lira“ – Udruženja „Žene to Mogu“ da bi građane i građanke Banjaluke moglo da uznemiri i rezultira incidentima isticanje na maršu zastava LGBTIQ zajednice i Ukrajine.

Vidimo se u srijedu u 12.15 ispred Narodnog pozorišta Republike Srpske da marširamo za sve žene!

NIKO NIJE SLOBODAN DOK SVI NISMO SLOBODNI!

Istražite više