Close

Izložba INCEL 29. novembar Banja Luka

Autor:

Solidarnost

November 26, 2022

U Banjaluci će se 29. novembra 2022. godine u Kulturnom centru Banski dvor u Malom izložbenom salonu otvoriti dokumentarna izložba INCEL Slobodana Rašića – Bobare. Ova izložba rezultat je skoro dvogodišnjeg istraživanja i traženja nekih novih fotografija i dokumenata o ovoj nekada velikoj banjalučkoj fabrici papira i celuloze, a koja je nakon poslijeratne tranzicije skoro prestala sa radom.

U nekadašnjem gigantu hemijske industrije bivše zajedničke države ( SFRJ) , u okviru SOUR-a Incel nekada su poslovale Celuloza , Viskoza, Elektroliza, Energetika, Industrijske plantaže, Gas beton, i još nekoliko OOUR-a u kojima je radilo 7500 radnika/ca. Nekada je ova fabrika drveta, celuloze, papira i vlakana izvozila preko 100 miliona dolara godišnje. O tome koliko se razmišljalo o razvoju ovog preduzeća svjedoči i  prvi računski centar u Banjaluci. Uprava Incela brinula se i o radnicima, a njihove porodice osim ljetovanja na Makarskoj rivijeri mogli su i da se osvježe u ljetnim danima i na prvom otvorenom bazenu u Banjaluci.

Od nekadašnjeg Incela još jedino radi Celuloza, koju su u privatizaciji kupili Slovaci.  Danas u krugu Incelovog fabričkog kompleksa nalazi se Poslovna zona Banja Luka u kojoj su na 80 hektara smještena privatna preduzeća i nekoliko republičkih i državnih ustanova u kojima radi oko 1200 radnika. Pored ovih firmi i ustanova koje rade nalaze se ruinirani objekti nekadašnjeg privrednog giganta koji je samo još jedan od primjera loše privatizacije.

Cilj ove izložbe je da se podsjetimo bar na dio onoga što je Incel bio i značio za Banja Luku.

Izložba se realizuje uz pomoć Udruženja Radnička solidarnost u BiH, fondacije Rosa Luxemburg, ZIPA agencije i Kulturnog centra Banski dvor.

Svjedočanstva bivših radnika Incela

Istražite više