Close

PORUKE CIJELE BIH FEDERALNOM PARLAMENTU: DOSTA JE KAŠNJENJA, HITNO DONOSI ZAKON O ZABRANI MALIH HIDROELEKTRANA

Autor:

Solidarnost

May 13, 2022

Ispred Parlamenta Federacije BiH 9. maja su se okupili predstavnici Koalicije za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine – skupine i organizacije koje više od deset godina brane rijeke od malih hidroelektrana.  

Razlog je slanje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o električnoj energiji u Federalni parlament. Prijedlog, iako nesavršen, ključan je korak prema konačnoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana u Federaciji BiH.

Predstavnici Koalicije predali su potpise preko 50.000 građana, prikupljene raznim peticijama i inicijativama kroz godine borbe protiv malih hidroelektrana, ali i dopise preko 100 udruga, neformalnih skupina i lokalnih zajednica. 

U njima su glasovi ljudi i rijeka – Kruščica kod Viteza, Buna kod Mostara, Neretvica kod Konjica, glasovi iz Travnika, Jablanice, Kaknja, Fojnice, Višegrada, Foče, Jajca, Istočnog Sarajeva, iz cijele Bosne i Hercegovine.

Poruka Čuvara rijeke je da ovaj Zakon mora biti usvojen, bez izmjena, na sljedećoj sjednici oba doma. Tek tada na snagu stupa zabrana sklapanja novih koncesijskih ugovora za male hidroelektrane (MHE). 

Zahvaljujući kašnjenju Vlade i Parlamenta (Sabora), nakon Zaključka o zabrani mHE i revizije do sada izdanih dozvola od strane Zastupničkog doma Federacije BiH u lipnju 2020. godine, graditelji mHE ubrzali su naplatu izgradnje mHE. dozvole..

Usvajanje jedne jedine stranice teksta Zakona rastegnuto je na dvije godine – i ko zna koliko kilometara uništenih rijeka. A sam Zakon svakako graditeljima, koji su već potpisali koncesione ugovore, poklanja tri godine da dovrše projekte ili prikupljanje preostale dokumentacije.

Ali i tako nesavršen pravni dokument predstavlja strateški zaokret u energetskoj politici i štiti naše rijeke. Stoga se mora usvojiti što je prije moguće. Čak i ako nije planirana sjednica jednog od domova, može se zakazati samo s jednom točkom dnevnog reda – a to se i prije često radilo radi prikupljanja političkih bodova – jer svako daljnje odugovlačenje je samo u rukama graditelja mHE i betoniranje rijeke. 

U tom smislu iznimno su opasne nedavne najave pojedinih zastupnika u Federalnom parlamentu, koje sugeriraju da bi neke stranke mogle podnijeti amandmane na ovaj tekst. To bi moglo unedogled odgoditi donošenje Zakona i pravnu zaštitu rijeka na koje se čeka više od desetljeća. 

Za bjesomučno uništavanje rijeka u tom periodu bile su krive tadašnje federalne i kantonalne vlasti. Za dvogodišnje čekanje na realizaciju zaključka Parlamenta FBiH o zabrani gradnje mHE zaslužni su aktualna Vlada, vodstvo oba doma i zastupnici koji su spriječili hitno usvajanje. Za svako daljnje odugovlačenje – krivnju će snositi čelnici oba doma ako usvajanje Zakona ne stave na dnevni red sljedeće sjednice, ali i zastupnici koji bi sada mogli podnijeti amandmane i tako vratiti proces na početak , s neizvjesnim krajem – poručili su zastupnici Koalicije. 

Predstavnici Koalicije za rijeke istaknuli su kako je u ovom trenutku vrlo važno pravilno informirati širu javnost , s obzirom da je prethodnih dana u javnom prostoru u svrhu političkog marketinga tijekom izborne godine plasirana polovica ili čak netočna informacija. Dok se ovaj Zakon ne donese – rijeke su u opasnosti. Sve dok ne bude pomaka u reviziji izdanih dozvola, što je ostalo mrtvo slovo na papiru zaključka Sabora – mnoge rijeke će ostati u svojim cijevima, što ima pogubne posljedice za živi svijet i okolne zajednice. 

Istražite više