Close

Ekofem BiH: Druga ekofeministička konferencija u Kaknju – Politika protiv ekologije

Autor:

Erduan Katana

March 27, 2023

Danas kada je jasno da će ugalj u Evropi biti zamijenjen nekim drugim izvorima energije, ekološke i feminističke aktivistice koje su se okupile proteklog vikenda u Kaknju na Drugoj ekominističkoj konferenciji, izrazili su zabrinutost kako vlasti u Bosni i Hercegovini rade na provođenju energetske tranziciju što bi moglo imati ozbiljne posljedice i na zdrav okoliš, ali i na status zaposlenih u rudnicima u Bosni i Hercegovini.

Kakanj je jedno od mjesta u Bosni i Hercegovini koje je decenijama blisko povezano s ugljem. Ovaj resurs u isto vrijeme je i hranio i trovao Kakanj, baš kao i Tuzlu, Ugljevik, Gacko, Lukavac i mnoga druga mjesta širom Bosne i Hercegovine.

Okupljanje je organiziralo udruženje Front slobode iz Tuzle uz podršku Mreže za izgradnju mira, a razmijenjena su iskustva u borbi za čist okoliš, zdravlje i energetsku pravdu. Domaćim ovog susreta ekofeministica iz Bosne i Hercegovine bilo je udruženja Alternativa Kakanj.

Veliki dio susreta bio je posvećen problemima s kojima se aktivistice suočavaju u svojim sredinama, počevši od nepovjerenja, preko ignoriranja pa sve do otvorenog progona od strane politike. Jednoglasno je osuđen novi razvoj događaja u Republici Srpskoj gdje su entiteske vlasti počele otvoreno proganjati nevladine organizacije gledajući u njima političkog neprijatelja, umjesto partnera u izgradnji društva.

Dogovoren je nastavak saradnje i novo okupljanje na jesen 2023. godine u Banjaluci, kao simboličan oblik podrške tamošnjim udruženjima suočenim s pritiscima od strane vlasti koja ove godine planira da kroz izmjene krivičnog zakona uvredu i klevetu proglase krivičnim djelima , a i zbog najavljenog donošenja Zakona kojim se planira ograničiti rad nevladinih organizacija koje se finansiraju iz stranih donacija.

Ekofem BiH je platforma uspostavljena na prvoj konferenciji u Tuzli u oktobru 2022. godine , a okuplja više od 20 nevladinih organizacija iz Bosne i Hercegovine.



Istražite više