Close

Rijeke pripadaju svima nama , pustimo ih da teku

Autor:

Erduan Katana

August 26, 2022

Nigdje drugdje u Evropi kao u Bosni i Hercegovini  (BiH) ne može se naći tako veliki broj netaknutih i divljih rijeka i kraških ponornica.

Kažu da si rijeke BiH  naše najveće bogatstvo, međutim one su posljednjih godina pod stalnom prijetnjom zbog izgradnju velikog broja hidroelektrana.

Poseban problem postale su male hidroelektrane koje se grade  na skoro svakoj rijeci u Bosni i Hercegovini . Ove hidroelektrane prema mišljenju ekologa  nanose ogromnu štetu našoj prirodi, ekonomiji i lokalnim zajednicama koje su direktno vezane za ove rijeke. Zbog toga je u Bosni i Hercegovini nastao čitav građanski pokret za zaštitu rijeka.

Centar za životnu sredinu iz Banja Luke se već godinama bori protiv izgradnje hidroelektrana i drugih štetnih projekata i zalaže se za unapređenje energetske efikasnosti i veće korištenje drugih obnovljivih izvora energije koji su manje štetni, poput vjetra i solara».

O trenutnom stanju u Bosni i Hercegovini oko izgradnje mini hidroelektrana  , šta je do sada urađeno te šta se još može uraditi da bi se zaštitile rijeke razgovarali smo sa  potpredsjednicom Centra za životnu sredinu Jelenom Ivanić.

Istražite više