Close

Incel – Slobodan Rašić

Industrija celuloze u Banjoj Luci, Bosna i Hercegovina,  osnovana je 1954. godine, a prvi proizvodni pogoni izgrađeni su između 1955. i 1957. godine. Ova hemijska fabrika koja je prvobitno proizvodila celulozu, viskozu i papir, se širila posebno u periodu od 1970. do 1980. godine, u sklopu industrijskog konglomerata (SOUR) Incel , zapošljavajući do 6.500 radnika.

Rat u Bosni i Hercegovini (1992- 1995) obilježio je propast fabrike, jer su jedna za drugom prestajale sa proizvodnjom kompanije  koje su djelovale unutar Incela zbog gubitka tržišta i obrtnih sredstava.

Poslije rata bilo je nekoliko pokušaja ponovnog pokretanja poslovanja, ali osnovna proizvodnja nikada nije obnovljena. Procesom restrukturiranja i privatizacije, Incel je podijeljen na 10 kompanija i nikada se nije oporavio.  Industrijska zona je pretvorena u „poslovnu zonu“ i data u zakup.

Područje Incela , koje se u novije vrijeme pamti zbog curenja opasnog ulja piralena , je uglavnom oronulo, a neki ga opisuju kao “Banjalučku Fukušimu“.

Kako je bilo raditi u Incelu  prije  rata govorio nam je Slobodan Rašić .