Close

Profit iznad zdravlja građana

Autor:

Solidarnost

March 4, 2024

Ovih dana navršava se punih pet godina kako je na području Banjaluke, odnosno u Poslovnoj zoni „Incel“, došlo do požara u kojem je gorjelo opasno i kancerogeno transformatorsko ulje piralen. Od tada do danas, urađeno je vrlo malo, skoro ništa, kako bi se riješio ovaj problem koji može imati teške posljedice po zdravlje ljudi.

Više o svemu ovome možete vidjeti u novom dokumentarnom filmu „ Piralen naš svagdašnji – 2“, koji je Radnička solidarnost u BiH realizovala uz pomoć Internews BiH.

U martu 2019. godine, prilikom uklanjanja transformatora iz nekadašnjeg dijela Incela  „Energetika“ došlo je do požara u kojem je planulo ovo opasno ulje i tek tada javnost je saznala za ovaj ekološki problem.

Posljednjih mjeseci 2023. godine krenule su pripreme za remedijaciju zagađenih područja u Incelu.  Pronađen je potreban novac i izabrana firma koja će očistiti samo jedan dio zemljišta koji je kontaminiran piralenom.

Nakon što su objavljene prve informacije o ovom požaru za cijeli problem bila je zainteresovana javnost, pošto su svi bili zabrinuti za svoje zdravlje.

Ekološka katastrofa u službi politike

Tada su se uključili i političari, a najglasniji je bio tadašnji opozicionar u Banjaluci, a sada gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković. On je čak organzivao i proteste protiv bivšeg gradonačelnika Igora Radojičića, za kojeg je tvrdio da ne radi ništa na rješavanju problema nastalog piralenom.

Međutim, njegovim dolaskom na vlast, piralen u Banjaluci je skroz zaboravljen i u zadnje četiri godina iz Grada Banjaluke ništa nije urađeno kako bi se riješio ovaj problem.

Da je javnost tada bila zainteresovana za problem sa piralenom potvrđuje i dugogodišnji banjalučki novinar Darko Momić, koji potvrđuje da je cijelu ovu situaciju u svoju koristi iskoristio i Stanivuković.

– Aktuelni gradonačelnik je to vješto iskoristio, pridobio podršku i javnosti i medija, da, kako mi kažemo „ jaše“ na toj priči. Vrlo brzo nakon  lokalnih izbora 2020-te, ustvari nakon par mjeseci je utihnulo to, počele su neke druge teme i… jednostavno je to palo u zapećak – ističe Momić. Dodaje  i da će trenutnom remidijacijom zemljišta biti riješen samo dijelić ovog problema.

Istraživanja češke kompanije „Dekonta“ , koju su angažovali Vlada RS i UNDP,  pokazala su da na više lokacija u Incelu postoji zagađenje zemljišta piralenom i teškim metalima. Na  pojedinim lokacijama pronađeno je 2.800 miligrama piralena. O razmjerama ekološke katastrofe govori podatak da je dozvoljena količina svega 0,02 miligrama, dok se na jedan miligram radi remedijacija zemljišta.

Remedijacija ili manipulacija?

Jedini korak u rješavanju ovog problema desio se u drugoj polovini prošle godine kada je Poslovna zona Banja Luka (Incel) od Centra za međunarodnu saradnju i razvoj Slovenije dobila 101.000 evra, a zatim i od Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike srpske još 200.000 maraka, za uklanjenje zagađenog zemljišta.

Sredinom oktobra prošle firme „Kemeko“ Banjaluka i „Kemeko-BH“ iz Lukavca prošle su na tenderu i radiće remedijaciju pomenutog zagađenog zemljišta.

Tender je raspisala Poslovna zona Banjaluka u čijem vlasništvu je zagađeno zemljište, a odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača objavljena je na web stranici ovog javnog preduzeća.

-U skladu sa projektom izabrani ponuđač će iskopati kontaminirano zemljište i kamen koji sadrže opasne supsance, u količini od 115 metara kubnih odnosno 184 tone i isti transportovati u bilo koje licencirano postrojenje za tretman HV u inostranstvu- navedeno je u tenderskoj dokumentaciji.

Posao remedijacije zemljišta treba da se završi u roku od godinu dana i obuhvata tri faze.

Prva se odnosi na pripremu, izradu plana bezbjednosti i zdravlja na radu, plan sanacije lokacije i pribavljanje potrebnih dozvola od resornog ministarstva. Rok za ove poslove je šest mjeseci od zaključenja ugovora.

U drugoj fazi će se izvoditi radovi, odnosno iskopavati i odlagati zemlja i građevinski otpad, a sve bi po procjenama trebalo trajati pet mjeseci. U završnoj fazi će se raditi na zatrpavanju.

Direktor preduzeća „Kemeko“ Banjaluka Srđan Gojković rekao nam je da je ova firma ušla u proceduru za dobivanje potrebnih dozvola.

U proceduri smo za dobivanje dozvola za međunarodni transport kroz Hrvatsku, Sloveniju i na kraju u Austriju. Nakon što dobijemo sve te potrebne dokumente onda se kreće sa pribavljanjem dokumentacije za iskopavanje zemlje – pojašnjava Gojković.

Naglasio je i  da će se transport zagađenog zemljišta obavljati specijalnim kamionima koji će doći iz Austrije, jer takvi ne postoje u BiH. Dodaje i da će se prikupiti sve potvrde da je ta zemlja izvezena iz BiH.

Kada je riječ o samom kopanju zemljišta, on ističe da će se pridržavati svih procedura vezanih za zašite na radu.

-Mjesto na kojem će se obavljati kopanja biće ograđena da niko bez dozvole ne može prići. Takođe, svi radnici će imati maske i svu zaštitnu opremu, jer se mora misliti na zdravlje svih radnika i ispoštavati sva zakonska procedura – rekao nam je Gojković.

Međutim, baš kad je objavljena informacija da se kreće sa remedijacijom  zagađene zemlje,  pojavili su se i novi problemi u vezi sa piralenom i Poslovnom zonom „Incel“.

Brojni mještani banjalučkih naselja obavijestili su nadležne inspekcije da su se u blizini njihovih kuća pojavile deponije sa zemljom za koju sumnjaju da je dovezena iz „Incela“, a koja je bila karakteristična po svojoj izrazito crnoj boji i jako neprijatnom mirisu.

Mještani banjalučkih naselja Lauš, Čokorska Polja, Pavlovac i Goleša žalili su krajem prošle godine da su ovu zemlju pronašli u blizni svojih imanja.

Naši sagovornici uključeni u ovaj problem, istakli su da su brojni građani primijetili veliki broj kamiona u njihovom naselju, a da su čuli da su tu spornu zemlju dovezli upravo iz „Incela“.

Na teren je izašla i ekološka inspekcija Grada Banjaluka, koja tvrdi da ta zemlja nije iz nekadašnjeg giganta, a isto je tvrdio i direktor PZ „Incel“ Saša Panić.

Umjesto u spalionicama piralen završava u prigradskim naseljima

Međutim, mještani sa kojima smo razgovarali nisu im povjerovali. Također, pojedini portali (Gerila, Centar za životnu sredinu) objavili su i snimke kamiona snimljene dronom iz kojih se vidi da se baš iz dijela gdje je utvrđena velika koncentracija piralena i teških metala, gdje se 2019 godine se desio i požar , zemlja tovari i odvozi iz Incela  u nepoznatom pravcu.

Mještanin Pavlovca nam je rekao da misli da se ovdje pokušava zataškati da je zaražena zemlja dovezena u blizini njihovih kuća.

– Ta zemlja je jednostavno crna, kao da je puna nafte i smrdi kada se prođe pored nje. Ne znam gdje su drugo mogli pronaći takvu zemlju ako nije iz „Incela“. Oni su to sada ogradili žutom trakom, ali koliko znam to niko nije odvezao. Sada ta zemlja i zagađenja mogu ući u podzemne vode i dodatno zagaditi zemljište u blizini naših kuća – kaže spomenuti sagovornik.

Ističe i da je problem što skoro svaka kuća u njihovom naselju ima baštu, pa se sada boje i da bi ti otrovi mogli doći u hranu.

Obratili smo se i inspekciji Grada Banjaluka, oko ovog problema i pitali da li je utvrđeno odakle je zemlja, kada su zadnji put kontrolisali zemljište u Incelu, ali nismo dobili odgovore od njih.

Također, obilaskom Poslovne zone „Incel“ vidjeli smo da je većina objekata  nekadašnje „Energane“, a gdje je utvrđena najveća koncentracija piralena, srušeno i negdje izvezeno. Za sada nije poznato gdje su završili stari objekti i zemlja iz ovog nekadašnjeg preduzeća.

Šutnja pravosuđa

Centar za životnu sredinu Banja Luka upravo je zbog sumnji da su piralen i otrovne materije iz Incela odvožene  na nezakonit način 13. decembru 2023. godine Okružnom javnom tužilaštvo podnio krivičnu prijavu protiv NN lica na izvršenje krivičnog djela Zagađenje životne sredine otpadnim materima.

Igor Kalaba iz Centra za životnu sredinu rekao nama je da iako je rok za izjašnjavanje tužilaštva 60 dana prošao , još nisu dobili bilo kakve odgovore iz Tužilaštva.

Odgovor nisu dobili ni od inspekcijskih organa Gradske uprave Banja Luka, šta je urađeno da se spriječi moguće nazakonito odvoženje kontaminiranog zemljišta iz Poslovne zone Banja Luka.

Prema mišljenju Kalabe čitava stvar će se opet otezati , a zaintresovana javnost neće dobiti adekvatne odgovore.

U međuvremenu kako je od ekološkog incidenta prošlo pet godina javnost se jednostavno saživila sa piralenom i čitava priča je pala u zaborav jer o njoj više ne govore ni političari.

Profit iznad zdravlja građana

Banja Luka – BiH: Photo: Slobodan Rašić Bobara

O štetnosti piralena, ali o načinu na koji će se vršiti iskop zagađenog zemljište razgovrali smo i sa Slobodanka Pavlović, vanrednim profesorom nauka o zaštiti životne sredine, a inače i predsjednicom nevladinog udruženja Eko sfera, koje se isto tako bavi ovom problematikom.

Ona je istakla da je piralen dugotrajan, stabilan,  da je nerazgradiv, i da se jedino može uništiti spaljivanjem u specijalnim pećima kojih nema u Bosni i Hercegovini. Posebno je opasan kada dođe u vodu jer samo jedan litar piralena zagadi milijardu litara vode.

– Kiša utiču na to da to zagađenje prvo prodire dublje u zemljište. Kada prodire dublje u zemljište ko od nas zna šta se na određenim lokacijama nalazi u određenim dubinama, znači nailazimo na podzemne vode, nailazimo na bunare. A takva vrsta zagađenja kao što je ova u krugu Incela, gdje je ovdje neka aluvijalna ravan, znači ravno je područje u neposrednoj blizini rijeke Vrbas, koja dosta plavi. Tako da zamislite sada kako svo to zagađenje je razgrađeno, a opet transponovano kontaminira i vodu i dalje u vodi kontaminira floru i faunu koja se nalazi u samoj rijeci – pojašnjava Pavlović.

Ističe da i pored toga, da je sada oko ove poslovne zone niklo novo naselje, gdje će živjeti 10 hiljada ljudi i  da  u samoj poslovnoj zoni Incel radi dosta javnih i privatnih preduzeća gdje svakodnevno cirkuliše od 2 do 5 hiljada ljudi.

Ukazala je i na probleme koji bi se mogli desiti kada krene uklanjanje zemljišta.

-Kada krene sanacija tog zemljišta, kada se nešto kopa, dolazi do dizanja prašine u vazduh i ona će se dalje prenositi vazduhom na druge lokacije. Koliko će se voditi računa o obezbjeđenju i kontrolisanju tih samih iskopa ? Sam proces rješavanja tog problema možda bi mogao prouzrokovati neke druge probleme o kojima se možda nije mislilo. Građanima kada se bude radilo treba javiti  da zatvore prozore, da ne izlaze; jer vi ne znate na koju stranu će vjetar nanijeti tu prašinu – istakla je Pavlović.

Istražite više