Close

ZDRAVSTVENI RADNICI U SARAJEVU STUPILI U GENERALNI ŠTRAJK

Foto: T. S./Klix.ba
Nezadovoljstvo zdravstvenih radnika svojim položajem u Bosni i Hercegovini sve je veće. Nakon zdravstvenih radnika u Mostaru i njihove kolege u Sarajevu štrajkom će probati da se izbore za svoja prava. U samo dva junska dana u glavnom gradu Bosne i Hercegovine održana su dva velika protesta zdravstvenih radnika, prvi na kojem su doktori tražili zakon o reprezentativnosti i drugi na kojem su medicinari zahtijevali potpisivanje granskog kolektivnog ugovora

Autor:

Darko Omeragić

June 11, 2021

Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo donio je odluku da od 14. juna stupi u generalni štrajk nakon što sa Vladom KS-a nisu uspjeli da se dogovore o potpisivanju novog granskog kolektivnog ugovora. Tako će građanima Sarajeva do daljnjeg doktori biti samo na usluzi samo u hitnim slučajevima.

Zdravstveni radnici iz Sarajeva predvođeni predsjednikom Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo dr. Edom Selimićem 10. juna su na protestu koji je održan ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo tražili potpisivanje novog granskog kolektivnog ugovora jer je stari istekao još 2019. godine, ali im se niko od nadležnih, a prije svih kantonalni ministar zdravstva Haris Vranić nije obratio. Razlog zbog kojeg su se odlučili na protest, a onda i na štrajk objasnio je predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS-a Edo Selimić:

Edo Selimić

„Nepostojanje granskog kolektivnog ugovora znači da su zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo u ovom trenutku bez radnopravne sigurnosti jer je ugovor istekao, dok je doktorski kolektivni ugovor sudskim presudama proglašen nevažećim“, rekao je Selimić.

Stari zahtjevi

Zanimljivo je da su upravo iz ovih razloga zdravstveni radnici prvi put u generalni štrajk stupili još prije 22 mjeseca, ali se to od početka pandemije do današnjeg dana nije mnogo osjetilo upravo zbog novonastale situacije, odnosno pandemije koronavirusa tokom koje su zdravstveni radnici, htjeli – ne htjeli morali raditi u punom kapacitetu. No, Selimić je tokom protesta najavio da bi se i to moglo promijeniti:

„Mi ćemo štrajk nastaviti ali sada u punom kapacitetu s tim što ćemo s građanima naći rješenje jer su građani ti koji od svojih plata daju novac za naše plate. S njima moramo naći načina da Vladu prisilimo da radi svoj posao i potpiše kolektivni ugovor. Kada stupimo u generalni štrajk radićemo samo hitne intervencije. Što se tiče političara s njima nikada ne možete biti sigurni dok se dokument ne potpiše. Pojavio se čovjek koji je svojim djelima pokazao kako želi da se ovo okonča, ali previše je stranaka i koalicija, a mi već tri godine čekamo na potpisivanje kolektivnog ugovora“, rekao je Selimić.

Ako je suditi po onome što je Selimić izjavio na dan protesta sarajevske medicinare od potpisivanja granskog kolektivnog ugovora dijeli tek jedna sporna stavka – manjak od 1,5 miliona KM. Selimić je, naime, 3. juna razgovarao s ministrom zdravstva KS Harisom Vranićem i nakon tog sastanka je izjavio kako Vlada KS odugovlači s potpisivanjem ugovora kako bi Zavodu zdravstvenog osiguranja KS ostalo što više novca.

Protest zdravstvenih radnika u Sarajevu 10. juna 2021. foto: Dragana Erjavec

„Ne date ljudima koeficijente 2017, pa 2018, 2019, 2020. i evo sad je već pola godine prošlo. Taj novac je potrošen u druge svrhe. Nabavka vakcina i opreme je išla preko leđa zdravstvenih radnika. Prošle godine je Skupština Kantona Sarajevo izdvojila devet miliona KM iz Zdravstvenog fonda KS i prebacila UNDP-u za nabavku svega što je bilo potrebno za borbu protiv pandemije“, objasnio je Selimić tokove novca koji je umjesto na plate zdravstvenih radnika iskorišten za pomenute svrhu.

Sindikalci su podsjetili i na kredit koji je od Saudijskog fonda podignut kako bi se gradio Klinički centar Univerziteta u Sarajevu. Umjesto da se kredit vraća iz budžeta Kantona Sarajevo svojevremeno je Skupština KS-a donijela odluku da se kredit vraća novcem iz Zdravstvenog fonda kojeg pune građani. Iz tog Fonda će se do 2034. godine za gradnju KCUS-a plaćati po 1,5 miliona KM godišnje. U ovom problemu sindikalci vide jednu od prepreka zbog kojih njihove plate ne mogu biti veće jer da se gradnja KCUS-a plaća novcem iz budžeta onda bi i Fond zdravstvenog osiguranja KS-a bio u stanju da podmiri obaveze koje nastati nakon potpisivanja granskog kolektivnog ugovora.

Zakon o reprezentativnosti

Osim sarajevskih zdravstvenih radnika 9. juna su ispred zgrade Vlade FBiH protestovali i članovi Sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH koji su od federalnih vlasti tražili da konačno usvoje zakon o reprezentativnosti i izjednačavanje prava doktora u cijeloj FBiH. Njihov predsjednik Rifat Zijad Zaid je rekao da se od Vlade traži da uradi ono što je trebala uraditi prije čak četiri godine:

„Vlada FBiH je bila dužna da po Zakonu o radu koji je usvojen 2016. godine naredne godine usvoji zakon kojim se rješavaju statusna pitanja sindikata i poslodavaca direktno, a indirektno članova sindikata. Sindikat doktora okuplja 92 posto doktora u FBiH i ovo jedini način da doktori riješe svoj status i da nam se ne ponovi ono što se dešavalo 2017. godine, a to je egzodus doktora koji smo uspjeli zaustaviti kroz kolektivne ugovore za svih deset kantona“, kazao je Zaid.

Doktori koji su protestovali pred zgradom Vlade FBiH su konkretnu akciju zatražili od ministra rada i socijalne politike Veska Drljače od kojeg se očekuje da zakon o reprezentativnosti stavi na dnevni red jedne od narednih sjednica Vlade FBiH kako bi o zakonu u konačnici mogao odlučivati i Parlament FBiH. U suprotnom, Upravni odbor Sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH koji predstavlja 6.000 doktora će zakazati generalni štrajk.

Protesti doktora su zapravo nastavak njihove borbe koja je počela prije sada već četiri-pet godina. Opravdano, doktori su očekivali da će Vlada FBiH u periodu pandemije tokom koje su doktori spašavali ljudske živote, makar biti u stanju da radi svoj posao, te konačno usvoji pomenuti zakon. No, kako to obično biva u BiH, vlast se ne miješa u svoj posao, pa se ni članovima Sindikata doktora medicince i stomatologije FBiH niko od nadležnih nije obratio kako bi im barem dali povratnu informaciju i odgovorili da li će i kada njihovi zahtjevi biti ispunjeni.

Istražite više