Close

Tri klimatska izvještaja: dobar, loš i ružan

Autor:

Solidarnost

January 14, 2023

Određeni napredak je postignut u 2022. godini, ali prognoza i dalje izgleda mračno.

Zvijezde su u utorak sigurno bile u nekom čudnom poretku. Dok je još jedan potop pogodio Kaliforniju, zatvarajući puteve i škole, i prisiljavajući desetine hiljada ljudi da napuste svoje domove, tri grupe su objavile velike klimatske izvještaje. Jedan je bio optimističan, drugi pomiješan, a treći potpuno mračan. Sazvežđe govori mnogo o tome gde se nalazimo, a takođe verovatno i o tome kuda idemo.

Prvo, optimistični. Ovaj je došao od Bajdenove administracije, u obliku „nacrta“ za dekarbonizaciju transportnih sistema u zemlji. Kao izveštaj od osamdeset i tri stranice ističe, transport je sada “najveći izvor emisije stakleničkih plinova u Sjedinjenim Državama, odgovoran za jednu trećinu svih emisija”. Dolazak na neto nulu, za šta su se SAD obavezale da će učiniti do 2050. godine, zahtijevat će manje-više eliminaciju ovih emisija, a to će zauzvrat značiti da će raditi gotovo svaki automobil, autobus, kamion, voz, avion i brod u zemlji bez emisija. Prema izvještaju, ova transformacija je, “iako je izazovna, moguća”. Automobili, na primjer, mogu – i, u određenoj mjeri, već rade – na struju koju proizvode solarni paneli i vjetroturbine. Kamione na duge relacije, barem u teoriji, mogu pokretati vodonične gorive ćelije, a avioni bi mogli letjeti na mlazno gorivo koje koristi reciklirani ugljični dioksid. U međuvremenu, poboljšanje javnog prevoza i urbanog planiranja moglo bi donijeti značajne zajedničke koristi, u obliku pravednijih, manje zagađenih gradova. “Hitnost je velika i vrijeme je da se djeluje sada”, kaže se u izvještaju.

Ovu tačku potcrtao je izvještaj br. 2 — mješoviti — Rhodium Group, nezavisne istraživačke firme. Prema procjeni grupe, emisije stakleničkih plinova iz Sjedinjenih Država porasle su za 1,3 posto 2022. godine, velikim dijelom zbog povećanja emisija iz — pogađate — sektora transporta. Ovo povećanje je, prema izvještaju, „uglavnom vođeno potražnjom za mlaznim gorivom“, budući da se zračni promet oporavio od nivoa covid- a, a mogao bi biti i veći da nije bilo rata u Ukrajini, što je dovelo do povećanja cijena goriva. S pozitivne strane, navodi se u izvještaju Rhodium Group, obnovljivi izvori sada proizvode više električne energije od uglja u SAD-u, a ukupne emisije u zemlji su još uvijek nešto niže nego što su bile prije pandemije, 2019. S negativne strane, nacija sve više zaostaje za svojim obavezama.

Kao dio Pariškog sporazuma , SAD su se obavezale da će smanjiti svoje emisije za polovinu do 2030. godine, koristeći 2005. kao osnovnu liniju. Emisije su sada smanjene za samo petnaest posto u odnosu na 2005. godinu, što ostavlja smanjenje od trideset pet posto koje treba provesti za samo osam godina. Prošlo ljetno usvajanje Zakona o smanjenju inflacije , koji dozvoljava oko četiri stotine milijardi dolara vrijednu potrošnju na čistu energiju, bilo je “prekretnica”, rekla je Rhodium Group, i mogla bi dovesti do smanjenja emisija “već ove godine ako vlada može ubrzati implementaciju.” Ipak, upozorila je grupa, SAD “treba značajno povećati svoje napore”.

To nas dovodi do trećeg izvještaja , Kopernikusove službe za klimatske promjene Evropske unije. Prema servisu, 2022. je bila peta najtoplija godina na svijetu, a prošlo ljeto u Evropi je “bilo najtoplije zabilježeno sa jasnom razlikom”. Možda još važnije, svih proteklih osam godina bile su među osam najtoplijih. Prosječne globalne temperature su sada 1,2 stepena Celzijusa – skoro 2,2 stepena Farenhajta – više nego što su bile u kasnom devetnaestom vijeku. Ovaj trend je toliko neumoljiv da bi, kako je Carlo Buontempo, direktor službe, istakao za Times , “rijedak događaj sada bio da vidimo zaista hladnu godinu.”

Osim sirovih brojki, ono što je vrijedno pažnje za 2022. godinu, primjećuje se u izvještaju Kopernika, jeste da je svijet bio u trećoj godini vremenskog obrasca poznatog kao La Niña. Godine La Ninje, koje karakterišu neuobičajeno niske temperature okeana u ekvatorijalnom Pacifiku, imaju tendenciju – ili barem imaju tendenciju – da budu hladne. Prema najnovijem ažuriranju Centra za predviđanje klime Nacionalne uprave za okeane i atmosferu, uslovi La Niñe trebali bi se zadržati do marta. Nejasno je šta će se dogoditi nakon toga, ali prije nekoliko mjeseci James Hansen , kojeg ponekad nazivaju i “ocem globalnog zagrijavanja”, dao je alarmantnu prognozu. Hansen, bivši šef nasa -eGodardov institut za svemirske studije, predvidio je da će negdje u narednoj godini uslovi La Niña ustupiti mjesto svojoj suprotnosti: uslovima El Niña, koji imaju tendenciju da donose toplinu. Kada se to dogodi, to će biti kao otvaranje vrata pećnice veličine kugle. “2024. će vjerovatno biti van ljestvice kao najtoplija godina u istoriji”, upozorio je on .

Ono što izvještava Copernicus, Hansenovo predviđanje, razorni toplotni talasi prošlog ljeta u Evropi i ove zimske razorne poplave u Kaliforniji jasno pokazuju da svijetu ističe vrijeme. Ono što Rhodium izvještaj jasno pokazuje je da je, uprkos napretku na nekim frontovima, 2022. bila još jedna godina porasta emisija. Izbjegavanje najgorih posljedica klimatskih promjena zahtijevat će od SAD, pa čak i cijelog svijeta, da “značajno povećaju svoje napore”. Ako je dekarbonizacija transportnog sektora do 2050., prema Bajdenskoj administraciji, izazovna, onda je dekarbonizacija prije 2050. još izazovnija. Ali to je ono što treba učiniti. Hitnost ne može biti veća. 

The New Yorker Autor: Elizabeth Kolbert 11. januara 2023

Elizabeth Kolbert , spisateljica u New Yorkeru od 1999. godine, osvojila je Pulitzerovu nagradu 2015. za “ Šesto izumiranje ”. Njena posljednja knjiga je “ Pod bijelim nebom: Priroda budućnosti ”.

Istražite više