Close

Dosije Kisik 2 – Svi odgovorni , a niko ne odgovara

Autor:

Erduan Katana

December 17, 2021

Dobro došli u drugi epizodu Dosijea Kisik. U prvoj smo objasniti  razlike između medicinskog i tehničkog kisika, ko se bavio prodajom kisika bolnicama, a u ovoj ćemo govoriti kako je reagovala vlast a kako opozicija u Republici Srpskoj,  nakon što je javnost alarmirana da se u zdravstvenim ustanovama u ovom bosanskohercegovačkom entitetu za liječenje pacijenata koristio  industrijski, a ne medicinski kisik. Podsjećamo Gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković  24. septembra 2021, godine,  je iznio  informacije da UKC Republike Srpske u Banjaluci koristi kisik za liječenje pacijenata, koji nije atestiran kojeg isporučuje firma TGT Tehnogas , a koja za to nema dozvolu. Ove navode demantovao je direktor UKC Vlado Đajić  ustvrdivši  da  kisik koji se primjenjuje i daje pacijentima na UKC-u je isti kao kisik koji se upotrebljava u svim bolnicama u Evropi i regionu .

Vlada Republike Srpske nakon optužbi  da se u bolnicama u ovom bosanskohercegovačkom entitetu koristio tehnički, a ne medicinski kisik, što je izazvalo uznemirenje u javnosti , ali i kod velikog broja pacijenata i njihovih porodica , održala je tematsku sjednice  27. septembra 2021. Nakon ove sjednice  saopšteno je da je Vlada  zadužila Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite da u saradnji sa Republičkom upravom za inspekcijske poslove i  Univerzitetskim kliničkim centrom, u roku od 48 sati, obezbijedi uslugu laboratorije ovlaštene za ispitivanje kontrole kvaliteta kisika u svrhu pribavljanja nezavisne potvrde kvaliteta medicinskog kisika koji se koristi u ovoj ustanovi.

Gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković , koji je čitavu ovu priču pokrenuo 24 septembra predajući Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci krivične prijave protiv odgovornih u ovom slučaju,  s druge strane prozvao je entitetsku Vladu što tri dana ćute i  ne čine  ništa.

„ Premijer RS Radovan Višković nije treba da zakaže hitnu sjednicu Vlade već je trebao da je raspusti, zato što svi ćute.  Zašto je sjednica Vlade zatvorena ? Zašto ne smiju pred javnost i pred vaše mikrofone? Ja smijem i pred pištolj sa svim dokazima koje imam. Stojim ispred Specijalnog tužilaštva RS i kažem uhapsite me ako ijedna riječ koju sam rekao nije tačna . Uhapsite me neću se baviti više politikom i izgubiću svaki kredibilitet u javnosti ako ijedna stvar koju sam iznio nije tačna. Četiri godine ta firma uvozi kisik bez dozvole.  Od 2017. godine ova firma neovlašteno uvozi  a nedostaje im samo jedna dozvola, a znate koja , za promet  i uvoz lijekova “ , kazao je Stanivuković. 

Ove tvrdnje da Tehnogas nema dozvole za promet lijekova još 25. septembra potvrdio je i aktuleni član Predsjedništva BiH i  lider SNSD-a Milorad Dodik 

„ Postoji problem oko TGT-a što mu nisu dali dozvolu za unutrašnji promet nego su htjeli da to ide preko sarajevske firme Messer. Sva je istina u tome“,  kazao je Dodik .

Iako nije bila tema dnevnog reda Afera kisik našla se i u entitetskom parlamentu  (Narodnoj skupštini Republike Srpske) 28. septembra .

Predsjednik Vlade RS  Radovan Višković na  ovoj sjednici Narodne skupštine   izjavio je da je u jutarnjim satima  referentna laboratorija iz Beograda uzela uzorke kisika koji je korišten za liječenje pacijenata u RS-u te obavijestio javnost  da će nakon što budu poznati rezultati  o svemu biti obavještena.

” Vlada RS se ne može baviti špekulacijama i poluistinama. Ne možete očekivati da predsjednik Vlade izađe i da govori o nečemu zašto nema validnog dokumenta od referentne ustanove koja će da pokaže da li ste vi ili neko drugi u pravu “, dodao je Višković.

Entitetska Vlada je angažovala laboratoriju “Linde Gas Srbija”, koja jeste akreditovana za analizu kisika  u Srbiji, ali je time i prekršila postojeće zakone u Bosni i Hercegovini. Prema Zakonu o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH  kontrolu kvaliteta lijekova obavlja kontrolna laboratorija Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH , a izuzetno ovo može provesti ovlaštena laboratorija priznata za takve kontrole od Agencije . Ovo pitanje u Bosni i Hercegovini je regulirano i Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima, ali i Pravilnikom o načinu kontrole lijeka. U ovom slučaju nije zatraženo mišljenje Agencije koja laboratorija da izvrši kontrolu kisika u zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj. Jednostavnije rečeno neko je da li namjerno ili slučajno zaobišao institucije države u kojoj živi i radi i  obratio se institucijama susjedne države.

PRAVILNIK O NAČINU KONTROLE KVALITETA LIJEKA AGENCIJE ZA LIJEKOVE BiH

Poslanici opozicije u Narodnoj skupštini Republike Srpske su  oštro reagovali na ponašenje vlasti  oko  kisika tražeći ostavke odgovornih.

„ Zamislite da se u jednoj Njemačkoj utvrdi da u benzinu ima 94 umjesto  98 oktana i da su zbog lošeg kvaliteta goriva crkle tri turbine , pao bi ministar saobraćaja. A vi ste tehničkim gasom trovali narod, što je napisao republički zdravstveni inspektor,  i imate obraza da dođete u skupštinu, a da niko od vas nije podnio ostavku“ , rekao je Nebojša Vukanović  član  kluba Srpske demokratske stranke

„ Dobro je Vukanović rekao očekivali smo da bar neko do vas ministara podnese ostavku makar iz moralnih razloga, pa i onaj ko nije kriv. Sedam sati ste jučer raspravljali na Vladi i izdali jedno saopštenje u kome ništa ne piše što interesuje javnost Republike Srpske“ , rekla je Jelena Trivić poslanik Partije demokratskog progresa ( PDP).

Mi imamo informaciju, možda ćete me demantovati, da je juče na sjednici vlade bilo prijedloga da se kaže pogriješili smo ajde da preuzmemo odgovornost . Nažalost premijer i  ministri odlučili su da se prave ludi do kraja“ , naglasio je poslanik PDP-a Igor Crnadak.

Gradonačelnik Banja Luka Draško Stanivuković podnio je  28. Septembra  još jednu krivičnu prijavu  protiv Radovana Viškovića, premijera Republike Srpske (RS), ministra zdravlja i socijalne zaštite RS-a  Alena Šeranića posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Tužilaštva RS-a. Ovo je bila dopuna prethodne  prijave dostavljene  Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci 24. Septembra, a koja je  27. septembra proslijeđene Republičkom javnom tužilaštvu.

„ Ovo su krunski dokazi koji potpuno razriješavaju -Aferu kisik -. Uvjeren sam da poslije ovog zapisnika o farmaceutsko inspekcijskom nadzoru Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH  firme TGT Tehnogas niko ne može da postavi bilo koje pitanje. Ako poslije predaje ovog dokumenta u Specijalno tužilaštvo RS ne reaguju institucije i ne krenu sa hapšenjem odgovnornih to znači da nemamo ni institucija ni države. Drugo objašnjenje na sve ovo ne mogu da imam  . Sve je ovdje sadržano na 14 stranica  zapisnika o farmaceutsko inspekcijskom nadzoru, kojeg su vršili ovlašteni inspektori Agencije za lijekove. Na strani pet imate izjavu radnice TGT Tehnogasa. Na zahtjev da se dostavi na uvid nalaz o kontroli prve serije za lijekove odgovorna osoba Dragana Bukarac-Vulin je izjavila da iste ne posjeduju iz razloga što nikada u Bosnu i Hercegovinu nije uvezen medicinski gas. Sve ove papire sam dobio od radnika iz firme Tehnogas jer su uplašeni , svjesni odgovornosti i pred kakvom aferom se svi nalazimo“, istakao je gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković.

Istoga dana ( 28 . septembra) oglasio se i generalni direktor UKC Repubilike Srpske Vlado Đajić, protiv kojeg je Stanivuković također podnio krivičnu prijavu još 24. septembra.

Đajić je Stanivukovića  optužujući da se ponaša neprijateljski prema vlastitom narodu jer je kaže u pitanje dovedeno snabdijevanje ovog centra kisikom, nakon što je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH zabranila rad firmi TGT Tehnogas 27 . septembra sa kojom je UKC imao ugovor o snabdijevanju.

„ Mi smo danas uputili zahtjev firmi koja je jedina registrovana za uvoz medicinskog kisika u BiH  ( MESSER) od Agencije za lijekove BiH .  Nezvanično smo dobili informaciju od kolega iz Federacije BiH, da  oni nemaju dovoljno količina kisika ni za svoje potrebe, i lako možemo doći u problem.  Za sve ovo su krivi gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković i njegov partijski kolega i direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak. Јedno opasno, neprijateljsko ponašanje Stanivukovića prema sopstvenom narodu, jer da je želio da pomogne, došao bi u UKC zajedno sa Zolakom, da zajedno vidimo gdje je problem i kakve su to potvrde važnije od ljudskih života. Da li ima neka potvrda na boci, ili ne, to su zaista smiješne stvari zbog kojih se ne dozvoljava dovođenje kiseonika“,   poručio je Đajić.

Direktor UKC-a ovo izjavom samo je potvrdio navode da TGT Tehnogas iz Laktaša  nije registrovan za uvoz medicinskog kisika,  ali i da  je upitno sa kojom vrstom kisika je firma snabdijevala ovu zdravstvenu ustanovu.

“ UKC je redovno raspisao tender, na kojem se javila samo jedna firma TGT Tehnogas Laktaši, a tender je bio za medicinski kisik . Imali smo redovno snabdijevanje od pomenute firme. Međutim, kako smo saznali, Agencija za lijekove je zabranila uvoz kiseonika firmi TGT i ne znamo šta će da bude sutra jer naše potrebe su cisterna kisika na dva do tri dana, kazao je Đajić za RTRS.

Umjesto ostavki što je tražila opozicija  Vlada Republike Srpske nastavila je da brani stav da su svi pacijenti u ovom bh entitetu primali medicinski ispravan kisik prebacujući svu odgovornost na Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković, zajedno sa ministrom zdravlja RS Alenom Šeranićem, na konferenciji za novinare 30. Septembra predstavio je rezultate uzoraka uzetih 28 septembra iz bolnica u RS ,  za koje je rekao da su pokazali  da je čistoća kisika veća od propisanih 99,50% i da je za njega ovim  priča  završena.

„ Uzorci uzet u UKC-u  28. septembra 2021. su pokazao da je čistoća kisika na jednoj lokaciji 99,90 posto, a na drugoj 99,92 posto. Ovo znači puno bolje nego je propisano zakonom, jer da bismo nešto tretirali kao lijek, čistoća treba biti minimum 99,50″, rekao je Višković.

Međutim , i sam premijer RS-a je rekao da i industrijski kisik može imati i veće vrijednosti od 99,5 %.

“ Industrijski kisik je svaki onaj koji ima manje od 99,5 % kisika, pa ide i do 80 %. Zavisno od primjene ,  to možete nači u litereaturi, industijskog kisika ima i 100 % . Tehničko sam lice i mogu sebi da dozvolim luksuz da kvalifikovano govorim o nekim stvarima”, objasnio je Višković

Također , treba reći  da dio javnosti ni nakon objavljivanja ovih podataka  nije bio siguran koji je  to kisik  korišten u UKC prije 24 . septembra. Iz izjave direktora UKC-a Vlade Đajića vidi se da je cisterna kisika potrebna svaka  dva do tri dana. Tako da je pitanje da li je  27. Septembra na UKC dovezen novi kiseonik i to medicinski nabavljen od firme Messer koji je onda uzet na analizu od laboratorija “Linde Gas Srbija”. Upravo tog dana na više mjesta snimljeni su kamioni koji su vozili medicinski kisik,  a zanimljivo je kretali su se  u pravcu Banjaluke. Od firme Messer nismo dobili odgovor da li su taj dan isporučili medicinski kisik UKC u Banjaluci.

Bivši minister zdravlja RS Slobodan Stanić 27. septembra postavio je sljedeće na svoj profil.

Istu noć , kako je prenio na svom blogu poslanik u Narodnoj skupštini Nebojša Vukanović, , cisterne “Messera” sa kisikom  su prošla kroz Novi Grad, na granici Bosne i Hercegovine i Hrvatske .

Kamioni Messera sa medicinskim kisikom

Višković je , na obraćanju medijim 30 septembra ustvrdio i da firma TGT Tehnogas posjeduje dozvolu za stavljanje u promet medisinskog kisika još od 2017. Godine .

Firma TGT Tehnogas, nosilac dozvole za stavljanje lijeka u promet. A lijek je 99,5% medicinski gas i može se koristiti u zdravstvenim ustanovama sekundarnog i tercijarnog karaktera. Ovo je potpisao gospodin Zolak 14.2.2017. godine i važi do 13.2.2022. godine. ( Radovan Višković, 30.9.2021. )

Da je Viškovićeva tvrdnja tačna potvrdio je i  direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak , koji je portalu Istinomjer rekao da je dozvola data za prometovanje medicinskim gasom specifičnog proizvođača.

Međutim, treba uzeti u obzir i sljedeće – ta dozvola je izdata 2017. i predstavlja registraciju (kolokvijalno zastupništvo za BIH) za medicinski kisik-lijek iz UTP Uljanik. Po toj dozvoli NIKAD u BiH nije uvezena niti jedna litra lijeka-kisika. Dozvola je, znači, bila neaktivna od dana izdavanja. Kisik kojim su snabdijevane zdravstvene ustanove u BiH preko Tehnogasa je TEHNIČKI KISIK iz Siska, Republika Hrvatska, rekao ja Zolak. (Aleksandar Zolak, 30.9.2021)

Zašto Agencija za lijekove BiH nije ranije reagovala , ostaje nejasno, jer pored dozvole  koju je Višković pokazao, TGT Tehnogas ima jedino važeću dozvolu kod Agencije za lijekova za prometovanje na veliko in vitro i ostalim medicinskim sredstvima, u šta ne spada i medicinski kisik.

Registar veleprometnika koji imaju dozvolu Agencije za lijekove BiH za promet na veliko IN VITRO i ostalim medicinskim sredstvima

Prema pravilniku o medicinskim sredstvima , medicinski proizvodi za in vitro dijagnostiku mogu se staviti u promet samo ako ne ugrožavaju zdravlje i sigurnost pacijenata , korisnika i drugih osoba te ako su propisno proizvedeni , postavljeni , održavani i upotrebljavani u skladu s njihovom namjenom.

Ovo je samo još više zbunilo ionako izbezumljene građane i pacijente  ,  koji su sve više počeli da odbijaju da primaju kisik u UKC-u,  jer pitanje je kako neko može imati i ne imati dozvolu? Bosna i Hercegovina je zemlja čuda, pa je i to moguće. Ne morate se nalaziti na registru proizvođača lijekova u BiH, ni u registru veleprometnika lijekova u BiH koji posjeduju dozvolu za uvoz i promet lijekova na veliko , ni u registru veleprometnika lijekova koji posjeduju dozvolu za unutrašnji promet lijekova na veliko , ali možete godinama to raditi.

U registru proizvođača lijekova jedini koji se  u Bosni i Hercegovini bave proizvodnjom medicinskih gasova je firma Messer,  sa sjedištima u Sarajevu i Zenici. Zbog toga nije jasno kako to da Tehnogas ima papir , kojim premijer Višković maše , da su ovlašteni za promet medicinskih lijekova. Ovdje očigledno ima i odgovornosti Agencije za lijekove Bosne i Hercegovine. Zvuči čudno da oni nisu znali , pogotovo što im je sjedište u Banjaluci ,  da TGT Tehnogas dostavlja kiseonik UKC-u i jednom  broju bolnica u Republici Srpskoj od 2017 pa i ranije.

Agencija za lijekove i mddicinska sredstva BiH – Registar proizvođača lijekova

Isto tako nevjerovatno zvuči da nijedan od pet registrovanih veleprometnika lijekova u Bosni i Hercegovini ne posjeduje dozvolu za unutrašnji promet medicinskih gasova.

Ministar zdravlja Republike Srpske Alen Šeranić ustvrdio je da se u svim bolnicama u Republici Srpskoj koristi ispravan kisik , ocjenivši da se u ovom slučaju radi o političkom pitanju

Što se tiče interventnog uvoza , cinično je rečeno neka ministar da rješenje o interventnom uvozu, a evo kako ide procedura. Za lijek koji je registrovan u BiH ne možete dati rješenje o interventnom uvozu ako imate registrovan lijek. U ovom trenutku imate dva registrovana lijeka,  firma Tehnogas , rješenje koje vam je premijer pokazao,  i kompanije Messer. To je medicinski kisik koji je registrovan. Raspišete tender i ne javi vam se niko. Tek tad imate mogućnost da sklapate ugovor sa nekim ko nema registrovan lijek. Onda dolazimo u sljedeću situaciju . Taj lijek može da uveze veleprometnik koji ima djelatnost prometa medicinskog kisika. Ja ga na znam. Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH nije ponudila rješenje. Da li  je to opet dio problema? Kažu ja se krijem, a ja tražim dva dana da ispoštujem ove procedure koje su na snazi, a koje su neustavne”, objasnio je Šeranić.

Zolak je za Istinomjer rekao da prije 2017. godine Tehnogas nije imao dozvolu za prometovanje medicinskim gasovima, što je naročito zanimljivo, jer je ta firma i prije 2017. godine dobijala tendere za nabavku medicinskih gasova.

Tehnogas kao dobavljač medicinskih gasova za UKC RS , odnosno nekadašnji Klinički centar Banja Luka, na osnovu dostupnih podataka pojavljuje se još od 2014. godine.

Na osnovu tendera 01-12659-1/13 za nabavku medicinskih i tehničkih gasova za potrebe Kliničkog centra Banjaluka, 1.4.2014. godine potpisan je trogodišnji ugovor sa Tehnogasom u vrijednosti od 1.121.460 KM bez PDV-a. 

Također , 2017 godine , Tehnogas se pojavljuje kao jedini ponuđač na tenderu koji je raspisao UKC . Ponovo je izabran za dobavljača medicinskhi i tehničkih gasova na dvije godine , uz ugovor vrijdan 1,126 974 KM bez PDV-a.

Tehnička specifikacija tendera iz 2017. godine; Izvor: Portal javnih nabavki BiH

Dobra saradnja UKC-a i Tehnogasa nastavljena je i 2020 godine kada su dobili posao putem pregovaračkog postupka.

Ova firma bila je jedini ponuđač i  za 2021. godinu , kada je dobila posao putem otvorenog postupka.

Otvoreni međunarodni postupak Javnih nabavki 2020 izvor UKC

Ako se pažljivo pogleda ovaj tender , jasno je da su Tehnogas i UKC u ovom slučaju napravili neku muljažu, jer ova firma nije mogla dostaviti sve potrebne papire. U Tenderu za 2020, godinu , na strani 10,  se jasno navodi šta sve ponuda treba da sadrži, uz napomenu da prilikom dostavljanja Rješenja Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH ponuđač je u obavezi da dostavi  ovjerenu kopiju ili orginal Agencije za lijekove BiH  i ima dozvolu za stavljanje kiseonika kao lijeka u promet , a u obavezi i da dostavi i dokaz o  registraciji u dogovarajućem profesionalnom i drugom registru u zemlji u kojoj su registrovani.

Sadržaj ponude javnih nabavki 2020 UKC RS

Ovo rješenje , po riječima Aleksandra Zolaka direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH  Tehnogas nije mogao dostaviti jer nije registrovan ni za unutrašnji promet ni za proizvodnju medicinskog kisika, pa  je potpuno jasno da su procedure kod izbora ponuđača  prekršene.

Međutim, ako je ovaj dokument lažan to i ne čudi ako se zna da za falsifikovanje službene isprave  možete samo platiti novčanu kaznu od 1000  do maksimalno 10 hiljada KM. To što ste možda time  ugrozili  ljudske živote nije važno, ako se ne oglase neki nadležni organi.

Iz tehničke specifikacije ovog tendera  iz oktobra 2020. jasno da je UKC tražio od dobavljača  da dostavi  Medicinski kisik u bocama različite mase, ali i acetilen, argon, azot-suboksid, propan butan , tečni kisik i ugljen dioksid.

Tehnička spedifikacija javnih nabavki UKC 2020.

Ovdje se opet vraćamo na početak , te na ono na šta je upozoravao  Draško Stanivuković, da je prometovan medicinski kisik za što Tehnogas nije nadležan i nije registrovan, što na pres konferenciji 30. septembra nisu demantovali ni premijer Radovan Višković , a ni ministar zdravlja Alen Šeranić.

Na pitanje da li je TGT po postojećem pravilniku moga da prometuje medicinski kisik ministar Šeranić je rekao :

Koliko sam vidio po tom pravilniku TGT nema dozvolu , i ovdje svo vrijeme govorimo o medicinskom kisiku i medicinskim gasovima. Za prometovanje,    koliko sam vidio, TGT Tehnogas nema adekvatnu dozvolu“.  ( Alen Šeranić 30. septembar 2021. )

Višković je svu odgovornost  pokušao da prebacio na Agenciju za lijekove BiH rekavši da pravilnik koji se koristi je neustavan. Međutim , u ovom slučaju Višković griješi jer ukoliko pravilnik i nije usvojen u nekoj proceduri kako tvrdi , pa bi  se mogao smatrati neregularnim, isto piše i u članu 79. Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH o vrstama kontrole kvaliteta lijeka . Kontrolna laboratorija  Agencije najmanje jednom u pet godina trebala bi izvršiti redovnu kontrolu, kao i kontrolu prve serije lijeka prije stavljanja u promet, ali i kontrolu kvaliteta svake serije proizvedenog odnosno uvezenog lijeka. Ovo u slučaju firme Tehnogas, koju brani premijer, nikada nije urađeno.

Zakon o lijekovaima i medinskim sredstvima BiH o vrstama kontrola kvaliteta lijekova

Prema informacijama s Portala javnih nabavki, UKC RS je sa Tehnogasom od 2015. potpisao 121 ugovor.

U istom periodu, medicinski kisik od Tehnogasa nabavljali su i JU Gerontološki centar Banjaluka, Zavod za fizikalnu medicinu Miroslav Zotović, ZU Opšta bolnica Gradiška, JZU Bolnica Srbija Istočno Sarajevo, te domovi zdravlja u Banjaluci, Brodu i Mrkonjić Gradu.

 Zanimljivo je i da je Ministarstvo obrane BiH  u julu ove godine odabralo Tehnogas kao najpovoljnijeg ponuđača za nabavku usluga atestiranja i punjenja boca medicinskog kisika za potrebe Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Prema informacijama iz registra poslovnih subjekata u RS, registrovana djelatnost firme TGT Tehnogas d.d. je trgovina naveliko krutim, tečnim i plinovitim gorivima i srodnim proizvodima. 

Ono što je poražavajuće u čitavom ovom slučaju je da je Tehnogas opskrivljivao UKC RS , ali i druge zdravstvene ustanove u ovom bosanskohercegovačkom entitetu medicinskim kisikom,  a da za to nije imao potrebne dozvole, naravno pod uslova da  je tačna tvrdnja Aleksadra Zolaka  da  su  prvu i jedinu dozvolu dobili tek 2017. godine. Drugo pitanje je kako se onda ova firma ne nalazi u registru Agencije za lijekove BiH za proizvodnju i unutrašnji promet lijekova. Također je pitanje zašto Kontrolna laboratorija Agencije za lijekove nikada nije izvršila kontrolu kisika prve serije što je bila dužna i  prema  zakonu i prema pravilniku Agencije. Ako je Tehnogas bio uvoznik bio je dužan prije stavljanja u promet dostaviti uzorke ili nalaze izvršene kontrole.

Očigledno je da je čitav  sistem kad je u pitanju zaštita zdravlja stanovništva zakazao . Na nadležnim institucijama je da utvrde činjenice, da li se poslovalo izvan zakona kada su nabavke medicinskih gasova od Tehnogasa   u pitanje, a vidljivo je da ima previše sumnjivih stvari oko upotreba  medicinskog kisika u zdravstvenim ustanovama ne samo u Republici Srpskoj već u čitavoj Bosni i Hercegovini.

************************************************************************************************************************

Prilog pripremio Erduan Katana , a realizovan  je zahvaljujući saradnji Udruženja građana Radnička solidarnost i Fonda otvoreno društvo u Bosni i Hercegovni. Da li će afera kisik prerasti u nešto drugo, da li će zahvaljujući ovoj aferi Republika Srpska formirati svoju agenciju za lijekove , zašto se  ne oglašavaju pravosudne institucije , moći ćete čuti i sljedećem Dosijeu kisik .

Istražite više